Google+

Ce-am învățat în 10 ani de Brașov [cu poze] [UPDATE Aprilie 2014]

Brasov Eminescu panoramic

Notă: acest post a fost scris în data de 4 Octombrie 2013 și a primit un update în data de 25 Aprilie 2014 (de la punctul 16 la 22). Nu am învățat aceste lucruri noi între timp, doar că le-am omis în prima variantă și m-am decis să le includ la 6 luni distanță. Plus că am adăugat poze noi din Brașov  

Du-te direct la punctul 16

Nu mă consider brașovean. Și niciodată n-o să fiu. Recunosc că am mândria celor din Regat și nostalgia ploieșteanului care știe că orașul său natal a putut și poate mai mult. Dar de când m-am mutat în Brașov nu am stat în afara acestui oraș mai mult de 7 zile consecutive.

Chiar și atunci când n-am mai avut motive să mă aflu aici, mi-am creat premise. Am refuzat cu încăpățânare să-l părăsesc, deși chiar eu rămăsesem fără argumente în fața celor care s-au retras acolo unde au găsit condiții mai bune.

În 2003 am ajuns într-un oraș în care mă îngrozeau gangurile sinistre, mă deprimau străzile întunecate, vedeam oameni cu datorii uriașe la întreținere și tocmai ratasem “bomba socială” cu 1 an sau 2 – faimoasele greve care paralizau orașul. Dar în același oraș descoperisem deja cafenelele și barurile călduțe de la demisol, istoria străzilor săsești vechi care fascinează orice sudist și oameni cu care împărtășeam aceleași gusturi la muzică.

La 10 ani distanță am început să enumăr lucrurile pe care le-am învățat și observat la Brașov, cu ușurința celui care nu s-a născut aici și deci, poate cu ușurință să judece fără a fi părtinitor.

Toamna Brasov 4 Noi 2011 015b

1. Vara și toamna plăcută se termină la 15 septembrie. Am fost fost șocat în primul an de facultate să observ cum pantalonii scurți nu mai au ce căuta pe mine după 1 septembie, iar ploaia care tocmai s-a pornit ușor nu durează 10-15 minute, ci de la 3 la 48 de ore. Și nu, n-o poți ignora umblând frumos prin ploaie fără umbrelă.

La mine-n oraș ne jucam fotbal și umblam printre frunzele uscate pe căldură plăcută până aproape de 15 octombrie. La Brașov poate să ningă pe 15 octombrie.  Ceea ce mă conduce la următoarea idee:

2. În Brașov, să nu-ți faci planuri în funcție de vreme. Asta ar însemna să nu mai faci nimic dintre lucrurile pe care ți le-ai propus. Nu există “să vedem dacă plouă”. În schimb putem spune “Mergem și dacă plouă vedem noi cum facem.”.

3. Brașovenii (cel puțin cei originali, pe unde or mai fi ascunși) sunt conservatori. Uneori e necesar să generalizezi ca să scoți în evidență o tendință clară. Brașovenii adoptă greu o idee nouă, sunt suspicioși înainte de a fi deschiși la minte, se îmbracă la fel ani de-a rândul, nu-și schimbă mașinile des, cumpără din aceleași locuri. Nu sunt fashion victims.

4. Brașovul este frumos. Dar nu este un oraș în care să-ți câștigi traiul liniștit. Auzind că locuiesc în Brașov, mulți oameni mă felicită pentru alegerea făcută:

“Ah ce frumos! Ai ales bine, Brașovul este un oraș foarte frumos!”.

De acord. Doar că giratoriile și panseluțele nu-ți țin de foame. 90% dintre foștii mei colegi de facultate au plecat rapid pentru că nu și-au găsit joburi în Brașov. 90% dintre clienții mei nu sunt din Brașov, cu toate că lor mă adresez. Mediul de business se dezvoltă dar rămâne discret.

Prin 2006  mă gândeam că o să ajungem la nivelul capitalei cam în 5-6 ani din punct de vedere economic. Eram desigur naiv și optimist. Acum îmi dau seama că 20-25 de ani este un termen mai realist.

Dacă vrei să rămâi în Brașov și să te și bucuri de acest oraș cea mai bună opțiune este să mergi pe cont propriu. În continuare cred că Brașovul este mediul optim pentru dezvoltarea unei afaceri. Dar te pune totuși pe gânduri să vezi cum marii dezvoltatori de malluri ocolesc sau amână Brașovul, Starbucks analizează de 7-8 ani să investească dar nu o face, afacerile B2B sunt inexistente sau au clienți în altă parte.

În schimb se fac bani din imobiliare, start-up-urile sunt multe, iar turismul promite de la an la an mai mult.

Brasov strada Republicii

Brasov de pe strada Republicii

5. În Brașov am învățat cum să pierzi vremea cu stil. Brașovenii sunt lenți: văd verdele de la semafor mai târziu, răspund la telefon greu, durează mult să trimită sau să răspundă la o ofertă. În schimb respectă punctualitatea.

6. Se poate și fără buticuri. Brașovul este un oraș fără magazine mici. În București, orice scară care se respectă are un butic la parter (nu vorbesc de Mega Image-uri). În blocul în care locuiam acum 10 ani (cartier Tractorul) aveam 3 chioșcuri, frizerie, second-hand, cramă și magazin auto pe o rază de max 50 de m. Acum nu mai e niciunul. Dovadă de sănătate în retail. Sau poate traficul s-a îmbunătățit atât de mult încât mai bine te duci la supermarket, unde e mai ieftin.

7. Brașovul are trafic de vis. Vom găsi mii de contestatari ai giratoriilor dar amnezia îi îndeamnă să uite coloanele de mașini din Livada Poștei până la Gemenii, de prin 2007. Azi în 15 minute te plimbi prin Brașov pe diagonală. Faci mai mult prin Săcele de la un cap la celălalt.

8. Am învățat câte ceva de la fiecare loc în care am stat prin Brașov: 

 • în Tractorul mi-am dat seama că ghetoul are farmecul său. De asemenea am învățat să pronunț “Constructorilor” în orice condiții;
 • pe Galaxiei știam mersul trenurilor pe de rost; nici atunci nu-l respectau;
 • pe Victoriei am aflat că e greu să faci curat în 3 camere; și cum să prinzi șoricei, metoda cu stetoscopul Tom și Jerry;
 • în Scriitorilor am învățat să dau chefuri de 3 zile fără să te deranjeze nimeni;
 • în Răcădău e ca în safari: știam tabieturile urșilor și cum e să ieși din scară și să vezi căprioare;
 • în centru nu umblă câinii cu covrigi în coadă; doar câinii.

9. În Brașov niciun apartament nu seamănă cu celălalt. Nici chiar în același bloc. Am avut ocazia să fac chestionare și să citesc repartitoare intrând astfel în sute de apartamente. Le-am văzut pe toate: cabinete stomatologice la subsol, 4 camere reduse la una singură imensă, bucătării “deschise”, coloane în mijlocul sufrageriei, pereți de sticlă.

Cert este că în Brașov toate apartamentele au centrală termică proprie. Țin minte cum se striga prin 2003 printre blocuri “cumpăr fiare”. Mi-a trebuit ceva timp să deslușesc misterul acestui ritual.

10. În Brașov nu ai cum să te rătăcești. Cu un munte mare în mijloc, care știi că e în centrul istoric nu-ți trebuie GPS. Poate și din acest motiv cunosc Brașovul mult mai bine decât pe orașul natal.

Brasov Republicii

Brașov, vedere dinspre Modarom

11. În Brașov întotdeauna este ceva nou de descoperit. M-am plimbat de sute de ori pe Republicii și încă observ ceva care să merite să fie pozat. Acum câțiva ani buni îmi plăcea să stau în liniștea Piaței George Enescu, acum descopăr locuri noi de parcare pe lângă Poarta Schei. Sunt mereu în căutare de vederi panoramice și încă sunt câteva locuri din care nimeni nu a făcut poze.

Fie că e o poieniță ascunsă  pe drumul până la cetate, o pictură pe un perete de balcon pe Maior Cranța, balconul plin de flori de pe Dobrogeanu Gherea sau statuetele de pe Reduta pe care nimeni nu le observă decât dacă ridică ochii – Brașovul oferă mici experiențe noi de fiecare dată. 

Brasov Ceasu Rau

Brașov – Terasa Ceasu’ Rău

12. Îmi plac cârciumile din Brașov (a se înțelege prin cârciumă orice restaurant, cafenea, ceainărie, bar, birt, speluncă, împinge-tava – de lux sau ordinară, exclusiv fast-food-uri). Sunt mereu cu ochii deschiși către noii intrați dar, în ciuda numărului ridicat de localuri, puține sunt cele care merită vizitate de mai multe ori. Și mai puține cele în care să mănânci bine.

Aș aminti aici (fără clasificare) de Festival 39, Bistro de l’Arte, Bellagio (chiar dacă s-a închis), Sergiana, Ceasu’ Rău, Pizza DaVinci, Cerbul Carpatin, Casa Tudor, Ceai etc, Times Pub, Prato, Roata Norocului, Trattoria Del Chianti, Casa Românească, Crew Bar (rebranduit între timp), Tei, Britania, Cafeteca, Keller’s Steak House, Ambasador, Panonia, Transilvania, Groapa cu Bere, berăria Ciucaș, Mado.  Nu sunt toate excepționale (dimpotrivă) dar sunt testate și au farmecul lor.

Mai sunt (sau erau) unele no-name care m-au distrat la un moment dat: o berărie pe Brândușelor, o speluncă la parterul clădirii Cobco, 3 mese și un chioșc în spate la Capitol (din care au rămas doar plăcile de faianță de pe zid) – noi îi spuneam “La 3 Căcați”, Rothmans (de pe 13 Decembrie), La Fifi și Mavas (astea au nume dar tot la categoria asta intră).

13. La Brașov nu o să vezi apus. La început căutam cu ochii rafinăriile  pentru că știam că acolo se duce soarele la mine-n oraș. În schimb nu vedeam decât brazi și umbra muntelui.

14. În Brașov nu mergi cu taxiul decât dacă nu vrei. Ca studenți ne permiteam acest “lux” pentru că un drum către colină împărțit la 3 era mai ieftin comparativ cu autobuzul.

15. Brașovul este exemplul cel mai bun că un oraș se poate transforma în bine într-un timp scurt. Cel puțin vizual. Cu gropi multe și tramvaie ieșite din uz, fără hypermaket, cu parcuri neîngrijite sau case vechi în cădere, Brașovul anului 2003 era un amestec trist de de Stalingrad și burg săsesc părăsit.

Azi, indiferent din ce direcție vii, e imposibil să nu observi contrastul dintre orașul de sub Tâmpa și restul așezărilor pe o rază de 3-400 de km. E curat, are flori, îți dă o stare de bine. Nu mă interesează detaliile politice, știu doar că acum 10 ani dealul de după ziduri era o rampă de gunoi și nimeni nu știa unde era cetatea de pe Straja.

Brașov Iarna: strada Republicii

Brașov Iarna: strada Republicii

Update Aprilie 2014

16. “Decât un Brașov frumos”. La câțiva ani distanță de la mutarea mea în Brașov, amicii mei binevoitori au avut grijă să-mi corecteze unul dintre reflexele lingvistice dăunătoare: folosirea cuvântului “decât” fără nicio restricție.

Nu sunt un ignorant: îmi place să scriu și să citesc corect, am citit multe cărți până azi, dar regula asta pur și simplu nu există la noi (în sud). Mi-au trebuit 6 luni să-mi corectez această greșeală și deseori am încercat să propovăduisesc regula asta și pe la alții. Se uită la mine ca și când aș încerca să-i convertesc la o altă religie.

În schimb, m-am pricopsit cu alte expresii “locale”. Îmi place să cred (deși nu este așa) că am un aer interesant atunci când folosesc expresia “mno…”, dar mă ajută să închid niște conversații mai ales la telefon. Și să evit “deci”. “Mno…cam asta e…rămâne să mai vorbim”. Zici că parcă m-am născut în inima Ardealului și am mâncat slănină fiartă cu paprika de la vârsta de 1 an.

Doar că alternativa natală este prea brutală:  “Bine, hai pa, că te caut eu…”.

Vestea bună e că am evitat asimilarea variantelor prescurtate a verbului “a fi”: o fost, îi bun și alte devieri pe care nu le suport.

Brașov, ninsoare de primăvară

Brașov, ninsoare de primăvară

17. Sportul în Brașov este foarte discret. Mai exact, patima sportului. Și dacă v-ați putea gândi că se poate trăi și fără – asta e perfect adevărat. Doar că, dacă ești și te-ai născut microbist, nu prea ai cum să accepți că în orașul în care locuiești “nimeni nu ține cu nimeni”.

FC Brașov adună tot atâtea sentimente câți clienți la magazinul de la Carrefour, iar echipa de hochei Corona nu umple un micuț patinoar (dar foarte cochet) de 2000 de locuri. Spectaculosul raliu al Brașovului strânge mai mulți turiști decât împătimiți, iar sporturile de iarnă se practică precum biliardul: toată lumea se pricepe, dar nu o să avem un campion la nivel internațional nici în următorii 30 de ani. Și nimeni n-ar observa dacă echipa de handbal ar dispărea (nimeni n-a observat că și-a schimbat numele din Rulmentul).

Știți când am observat cu adevărat chestia asta: când am văzut că 30.000 de ploieșteni au blocat intrările în București, la finala “de Cupă” din Iunie 2013 (Petrolul – CFR Cluj). Așteptam momentul ăsta de când aveam 11 ani. Nu am văzut niciodată în Brașov așa entuziasm pentru o echipă. În Ploiești, centrul se blochează la aproape fiecare meci. Aici, la Brașov, doar după ce vezi nocturna aprinsă îți dai seama că s-ar putea să fie un meci.

Dar este un lucru normal: Brașovul și-a dublat populația între anii ’40 și ’90, oamenii încă nu se confundă 100% cu urbea. Și – chiar dacă o să credeți că exagerez – un om se identifică cu adevărat cu orașul în care trăiește doar atunci când este pregătit să plângă pentru eșecurile și bucuriile echipei din acel oraș (oricare ar fi sportul).

Brașov sub ceață, de la Belvedere

Brașov sub ceață, de la Belvedere

18. Brașovul are un specific culinar ciudat, amestecat, dar perfect acceptabil. În Brașov se fac borșuri fără borș, se pune smântână în orice, ciorbele reci sunt inexistente, slănina – groasă, doar semi-afumată și deloc sărată, peștele românesc este la fel de exotic ca fructele de mare, iar “papanașiul” (o gogoașă cu smântână și gem) este desertul universal. N-ai zice că la 100 km distanță lucrurile pot fi atât de diferite, dar după ce locuiești aici ceva timp și te întorci pe meleaguri sudice – lucrurile devin evidente.

19. Conflictul româno-maghiar este fals și alimentat tocmai de cei din sudul României. Știu oameni care nu au cunoscut un ungur în viața lor dar îi înjură din reflex. Habar n-au ce sunt ăia secui, dar cunosc ei legenda cu cumpărătorul român de pâine din Covasna.

Am cunoscut mulți unguri, am fost primit la ei în case mai bine decât la alții, merg frecvent în Harghita și Covasna. În orașe precum Brașovul, acest conflict nu există, iar în Harghita și Covasna sunt prea puțini români ca neînțelegerile să fie constant alimentate. Ah, că sunt idioți și de o parte și de cealaltă – accept. Dar un conflict constant există – repet – doar în capul celor care nu au nicio treaba cu ungurii.

 

Aprilie în Brașov, într-o curte veche

Aprilie în Brașov, într-o curte veche

20. Cultura în Brașov – de la discretă la promițătoare. Când am ajuns în Brașov, îmi plăcea la nebunie să-mi pierd vremea dintre cursuri în librării (mai ales la George Coșbuc, nici nu visam atunci la Cărturești sau Humanitas). Mergeam la teatru (nu foarte des, dar mergeam) și la alte spectacole de muzică. Totuși, comparația cu București era supărătoare. Acolo se “întâmplau lucruri”, erau evenimente dese, concerte bune.

Între timp, lucrurile s-au mai schimbat. În bine. Doar că, în contextul actual, nu ajunge să faci cultură doar cu teatru și operă. Îți trebuie spectacole, inițiativă privată, concerte, arte urbane, festivaluri, muzee moderne. La câte cârciumi faine sunt la Brașov, artiștii de jazz, folk sau blues (de exemplu) nu ajung aproape niciodată. De câte ori ați văzut pe un afiș nume ca Luiza Zan, Maria Răducanu, Alina Manole, Nadia Trohin sau Emy Drăgoi? Lucrurile încă se întâmplă în capitală.

Perspectiva capitalei Europene a culturii este încă departe și un hei-rup propagandistic parcă mai mult peticește lucrurile decât le rezolvă frumos.

21. Junii Braşovului: nu ştiu cum am uitat în articolul iniţial să scriu tocmai despre cea mai frumoasă manifestare urbană (şi nu numai) care are loc în România. Junii trebuie descoperiţi chiar de acolo de unde vin ei: din Prund. Exact atunci când coboară de pe străzile lor, privesc lumea în ochi şi urează “Hristos A Înviat!”. Apoi, când coboară pe străzile principale, evenimentul deja capătă un iz turistic, caii sunt mai blânzi, iar junii mai impersonali. Nu e neapărat mai rău, dar mai puțin autentic.

Nu am văzut toate evenimentele și locurile frumoase ale României, dar am văzut ceva. De la festivalul de la Padina – la cel medieval de la Sighișoara, de la Muzeul Obiceiurilor Populare de la Gura Humorului – la apusul de vară-toamnă din Delta Dunării, Junii reprezintă unul dintre cele mai spectaculoase momente tursitico-culturale din România.

Junii la Brașov

Junii la Brașov

22. Am învățat în acești ani că Brașovul este un oraș într-atât de frumos încât merită să te chinui puțin pentru a te stabli și a-ți crește copilul aici. Este un loc bun pentru inadaptaţii de orice fel: freelanceri, hipsteri, studenţi eterni, rockeri, anarhişti…

Dincolo de clişee precum aerul curat sau spaţiile verzi, în Braşov simţi pe umeri istoria de 1000 de ani a unei urbe care a fost mereu cosmopolită dar şi a unui viitor care promite un modernism benefic. Asta cu mai puţine sacrificii decât la Bucureşti. Este deci locul în care îmi pot crește copilul cu cât mai puține compromisuri și fără frustrarea de a fi făcut alegerea greșită.

 Sursă poze: sunt toate făcute de mine.

Brasov Republicii

Brașov, vedere dinspre Modarom

Brașov Republicii

Brașov, pe strada Republicii

Brașov apus

Brașov, apus pe Mureșenilor

Brasov Iarna

Brașov Iarna

Brasov Tampa

Brașov zoom Tâmpa

Brasov noaptea

Brașov vedere nocturnă

Brasov Tampa

Brașov zoom Tâmpa

Brasov Muresenilor

Brasov cetate

Brașov, cetatea noaptea

Brasov parc central

Brașov, primăvara în Parcul Central

Brasov Casa Sfatului

Brașov, Casa Sfatului

Brasov Republicii

Brasov, clădiri pe Republicii

Brasov Tampa

Brașov, Tâmpa iarna

Brasov om de zapada

Brașov, om de zăpadă printre blocuri

Brașov septembrie

Brașov, început de septembrie

Brasov centru

Brașov, zona Hircher

Brasov panorama

Brașov, văzut din zona Eminescu

 

Brasov primavara

Brașov, primăvara

Brasov colina universitatii

Brașov, Colina Universității

Brasov Tampa

Brașov, Tâmpa

Brasov Tampa

Brașov, Tâmpa

Brasov schei

Brașov, parte din cartierul Șchei

Brasov toamna

Toamnă târzie Brașov

Toamna Brasov

Toamna târzie Brașov

 

Brasov centru

Brașov, cofătărie pe Michael Weiss

DSC_90031

Brasov Paste

Piața Sfatului noaptea Învierii

Brasov poza

Brașov, gang Piața Enescu

 

 

 

167 Comments

 • Mihai Laurentiu
  October 4, 2013 - 11:12 am | Permalink

  Frumos articol Dorin! Mi-a plăcut foarte mult. Eu care stau de când m-am născut în Braşov nu conştientizez toate aceste lucruri. Mă bucur că ai făcut tu asta!

  • October 4, 2013 - 11:21 am | Permalink

   Știi cum e Laurențiu: dacă treci zilnic pe sub Tâmpa ajungi să spui te enervează copacii la un moment dat.

   • rudy
    October 6, 2013 - 12:24 am | Permalink

    Comentariu la punctul 3: a nu se confunda ‘deschisi la minte’ cu ‘suspiciosi’. Brasoveni adevarati mai sunt putin vazuti in Brasov,tocmai pentru ca sunt ‘deschisi la minte’:si-au tras firme ce nu le permit sa o frece pe Rep sau in P-ta 23 sau au plecat spre alte zari unde se castiga mai bine. Suspiciosi sunt dar pe drept cuvant:spre deosebire de unul din Ploiesti sau Buzau brasoveanul se vede zilnic confruntat cu toate ‘neamurile’ si nu intotdeauna dintre cele mai bune…de aici suspiciunea.

  • Fratila Liliana
   October 12, 2014 - 9:08 pm | Permalink

   No,pai o sa mai stai ….10 ani si tot ii mai avea de invatat. Mno, cam asa stau lucrurile aici la noi in Ardeal.Poti zice ca nu-i fain?!

 • Delia
  October 4, 2013 - 11:25 am | Permalink

  Vezi apusul de pe dealul din Bartolomeu.

  • October 7, 2013 - 9:32 am | Permalink

   @Delia, îl văd și de pe Tâmpa 😀

   • MIHAELA
    October 8, 2014 - 10:56 pm | Permalink

    in triaj ai fost vreodata? se vede apusu
    nu stiu in ce brasov ai stat tu dar nu ai invatat nimic

    • MIhai
     April 18, 2015 - 3:23 pm | Permalink

     Urat raspuns… urat!

 • x=x=r
  October 4, 2013 - 11:38 am | Permalink

  Eu cred ca ar fi mai bine sa pleci inapoi de unde ai venit sincer

  • October 7, 2013 - 9:31 am | Permalink

   eu nu cred 🙂

   • Cristiana
    April 18, 2015 - 10:57 pm | Permalink

    Suntem mai multi care credem ca ar trebui sa pleci inapoi!!

    • Nicu
     April 20, 2015 - 9:35 pm | Permalink

     Cristiana si XXT, sa va spun ceva. Sunt un brasovean nascut, crescut, scolit etc in acest minunat oras. Dar cred si ca sunt un cetatean obiectiv, motiv pentru care nu pot sa nu ma bucur de aprecierile autorului care,cu mici exceptii, a descris destul de corect ” situatia”. Nu trebuie sa uitam ca a venit din alta zona a tarii si, poate, a vazut lucruri care noua ” autohtonilor” ne-au scapat tocmai ca ne-am nascut, crescut, trait cu ele !
     Felicitari si multumiri pentru articol , stimate domn.

    • mariacatarina
     June 26, 2016 - 9:13 am | Permalink

     Cine sinteti voi sa spuneti altuia ce sa faca s-au nu sa faca? Fiecare are dreptul la opinia lui, la punctul lui de vedere si la decisia lui facuta pe analiza lui. Vezi sum sinteti ingusti la minte? De acea oamenii plecati in alte tari nu vor sa vina inapoi si sa aibe de aface cu idioti cum sinteti voi! In toata lumea fiecare individ are dreptul sa traiasca si sa gindeasca cum crede el. Tot comunisti ingusti la minte a-ti ramas.

  • MIhai
   April 18, 2015 - 3:24 pm | Permalink

   Cel mai urat raspuns!

 • Doru Panaitescu
  October 4, 2013 - 12:23 pm | Permalink

  Excelent articol, felicitari. Trecand peste faptul ca si mie Brasovul imi este drag, est eo radiografie a unui Yuppie autohton extrem de pertinenta si de emotionanta pentru cei ce calatoresc des prin Brasov sau stau acolo.

  Am recunoscut multe din locurile dragi mie din Brasov, mi-a facut pofta s apun mana pe aparat si sa vin in weekend la Brasov, ce mai, punct ochit punct lovit, felicitari inca o data.

  Din punct de vedere foto – o selectie echilibrata, care desi abunda in peisaj urban si acceptiunea prea personala, nu deranjeaza catusi de putin. Dimpotriva, cele doua cadre facuta probabil din casa au un mare rost in selectie. De asemenea, se vede tot la modul discret, elegant ca stapanesti tehnica fotografica si nu faci abuz de pilda de superangular, cum au prostul obicei fotografii (unii buni) care pun pana pe un superangular destept.

  Mi-as dori sa vad mai des astfel de postari in blogosfera romaneasca, dar stiu ca e greu, ca ai nevoie de anii aia de fotografiat, zilele alea de dospit ideea, orele alea de cautat, sortat si aranjat fotografii si de dramul ala de energie ca sa transforme niste ganduri cu repetitie intr-un articol inchegat si bine documentat. Mai ales ca stiu de pe partea cealalta a barierei ca e greu sa faci toata aceasta munca sub presiunea “urgentelor” din cotidian.

  La mai multe!

 • Elena
  October 4, 2013 - 2:29 pm | Permalink

  fff fain articol. atmosfera din Brasov e greu de regasit in alta parte.

 • eftimie
  October 4, 2013 - 2:58 pm | Permalink

  Prin 1994-95, dacă mergeai pe 13 decembrie înspre Rulmentul, cam după liceul Tractorul I (acum Titulescu) era depoul de tramvaie. Şi după depou, până la capătul tramvaiului (în faţa liceului Rulmentul). doar câmp. Acolo se vedeau nişte apusuri de soare superbe. Acum vezi doar vile urâte.

  PS. Fain aticol 😉

 • varlan din brasov
  October 4, 2013 - 3:12 pm | Permalink

  fain. mai putin punctul 1. si 13. vroiam sa atasez si “dovezi” da nu ma lasa WP Anti Spam 😀

 • BogdanBBA
  October 4, 2013 - 3:26 pm | Permalink

  Întreb ne-ironic și ”pe bune”: ce este ”mândria celor din Regat” și pe ce se bazează?

  • October 7, 2013 - 9:28 am | Permalink

   @Bogdan, îți răspund total ne-ironic: e mândria celor care se cred superiori prin simplul fapt că lucrurile importante se întâmplă la ei sau imediat lângă ei. Probabil nejustificat, dar asta e altă discuție.

 • Adrian
  October 4, 2013 - 3:39 pm | Permalink

  De cand m-am mutat in Brasov, pot spune ca ceea ce ma incanta cel mai tare este sezonul si sporturile de iarna. Ai nenumarate optiuni 🙂

  • October 7, 2013 - 9:26 am | Permalink

   @Da, e o chestie de care am uitat: în Brașov e singura dată când am văzut oameni mergând la schi cu autobuzul și nu cu trenul.

   • Cristiana
    April 18, 2015 - 11:01 pm | Permalink

    Ce spui are tot atata logica precum afirmatia ca autobuzul nu are statie la tine in sufragerie.

 • ioana
  October 4, 2013 - 4:22 pm | Permalink

  Bun articolul si foarte frumoase,reusite pozele.Felicitari!!! daca am vedea fiecare frumosul de linga noi;viata ar fi mai frumoasa si oamenii mai buni.

 • Karin Pavlovschi
  October 4, 2013 - 5:22 pm | Permalink

  Superb articol. Nascuta in Brasov dar plecata in Canada de la 10 ani… incerc sa vin o data pe an inapoi in vacanta si ca si tine descoper cate ceva nou si frumos de fiecere data… Mersi ca ai scris asa frumos si ai reusit sa capturezi esenta adevarata a orasului meu natal!! :))

 • gabi
  October 4, 2013 - 5:45 pm | Permalink

  Foarte frumos spus, sunt multe lucruri pe care nu le constientizezi ca om nascut si crescut in Brasov. Iti multumesc pentru ca ai pus aceste ganduri “pe hartie”.
  Cu un singur lucru insa nu pot rezona: apusurile. In Brasov daca stii unde sa mergi, vezi cele mai cool si lungi apusuri ever. Atata doar ca trebuie sa te pregatesti de mici deplasari pe dealurile din jurul orasului, ceea ce de fapt face din privitul apusului un ritual care sa confere si mai multa substanta evenimentului.
  Enjoy Brasov!

  • October 7, 2013 - 9:24 am | Permalink

   @Gabi, răsăritul se poate vedea din balcon.

   • April 17, 2015 - 6:59 pm | Permalink

    Apusul se vede si “de la sol”, in Bartolomeu/Stupini 🙂

   • Cristiana
    April 18, 2015 - 11:11 pm | Permalink

    Amice esti idiot!!? Te contrazici singur! Nu tu ai zis la punctul 13 ca nu se vede apusul la Brasov? Si numai cineva care nu apreciaza Brasovul ar privi un apus de la balcon cand are la dispozitie locuri in natura (la doar o aruncatura de bat!) unde sa traiasca un apus cu adevarat.

 • George
  October 4, 2013 - 5:50 pm | Permalink

  PUR SI SIMPLU SUPERBA DESCRIERE.

 • Nuta Istrate Gangan
  October 4, 2013 - 6:34 pm | Permalink

  Fain articol. Nici eu nu sunt brasoveanca, dar de 20 de ani sunt maritata cu un brasovean si pana sa plecam din tara am trait in Brasov:)
  Nu-i asa ca noi cei veniti observam lucruri pe care un local nu le-ar observa? Eate ciudat cum, dupa ani si ani de locuit acolo, pe undeva tot mai ai ochiul acela de nou-venit:)

 • florinbv
  October 4, 2013 - 8:11 pm | Permalink

  Foarte fain articolul ;)…bravo

 • Schultz
  October 4, 2013 - 8:24 pm | Permalink

  Multam fain. M-a bucurat mult.

 • catalina
  October 4, 2013 - 8:33 pm | Permalink

  Frumos articol domnule Dorin Alexandrescu !
  Trebuie totusi sa va contrazic ultima Dvs. afirmatiei, ca nimeni nu stia unde este Cetatea acum 10 ani .
  Toti brasovenii autentici stiau si stiu une este Cetatatea. Mai mult, in epoca lui Ceausescu, aceasta a fost renovata
  pe bani f multi si transformata in restaurant cu nota medievala. De jur imprejur erau alei cu stejari si nuci batrani unde era
  minunat sa te plimbi mai ales toamna….Sigur ar fi trebuit intretinuta /ingrijita mai mult zona aceasta verde, si nu “rasa” pur si simplu de pe fata pamantului.

  Felicitari pt articol si poze f frumoase, mai ales pentru un tanar “brasovean” .

  • October 7, 2013 - 9:23 am | Permalink

   @Catalina, stii sigur că cetatea înainte de a fi cârciumă a fost pușcărie. Probabil de-aia nici nu vor unii brașoveni să știe de ea.

  • szilard
   October 15, 2014 - 9:49 am | Permalink

   Foarte bine punctat, pacat de copacii aia frumosi. Nu pot sa ma conving ca a meritat defrisarea oricum exagerata poate daca s-ar fi rezumat la mai putin…Era mult mai placut sa te plimbi acolo vara in racoare si avea un fler discret locul.

 • Raluca
  October 4, 2013 - 8:33 pm | Permalink

  Am fost si eu 5 ani in trecere prin Brasov, nu m-am simtit si nu cred ca ma voi simti vreodata brasoveanca. Dar imi place mult articolul tau pentru ca exprima foarte bine lucruri pe care le-am observat. Brasovenii sunt intr-adevar conservatori, Tampa tine loc de gps, iar Festival 39 inca mi se pare una din carciumile faine unde poti merge sa bei cocktailuri bune, intr-un setting placut.

  Pacat ca din punct de vedere economic a ramas mai in urma si posibilitatile de angajare sunt slabe spre foarte slabe, depinde in ce domeniu esti. Daca s-ar schimba lucrurile in domeniul asta, ar fi un loc foarte placut in care sa te stabilesti.

  Mi-e dor de multe ori de lentoarea brasovenilor. 🙂

 • Cristina Demeter
  October 4, 2013 - 8:52 pm | Permalink

  Dorin, superb, ce sa spun mai mult, articolul tau mi s-a dus la casa sufletului, imi doresc sa-l fi scris eu. Si eu sunt sudista de pe langa sonde si am ajuns in Brasov in 1998, la facultate, ca si tine. Citind articolul tau am avut senzatia ca scrii de fapt despre mine, despre experientele mele, despre multimea de locuri in care am locuit, am haladuit, am chefuit, am iubit. E prima data cand imi dau adresa de mail si numele ca sa pot scrie un comment, dar pur si simplu n-am putut rezista. Dupa mai mult de 20 de ani sunt departe de Brasovul pe care il iubim amandoi .Si-mi lipseste in fiecare zi.
  Inca o data, felicitari, un articol excelent.

 • Cristina Demeter
  October 4, 2013 - 9:18 pm | Permalink

  Sorry, erata, am ajuns in Brasov in 1988. Emotiile si varsta, deh!

 • cristina mantulescu
  October 4, 2013 - 9:42 pm | Permalink

  Nu sint de acord cu f multe in articolul asta nu stiu cine si de unde le-a scos in plus nu poti generaliza despre toata populatia unui oras ca fiind la fel in toate…..nu sint toti in unuforma sau brainwashed..

  • October 7, 2013 - 9:20 am | Permalink

   @Cristina, probabil ești brașoveancă.

   • MIHAELA
    October 8, 2014 - 10:43 pm | Permalink

    NU TE SUPARA DAR IN PREA PUTINE PUNCTE DIN CELE PE CARE LE-AI SPUS TU RAGASESC BRASOVUL

 • Adrian
  October 4, 2013 - 10:26 pm | Permalink

  Mi-a placut articolul.
  Si eu descopar Brasovul si iti impartasesc o parte din cele spuse (eu am doar 4 ani de bv).
  Pozele sunt reusite 🙂

 • Ultimul Mohican
  October 4, 2013 - 10:28 pm | Permalink

  Frumoasa descriere, frumoase poze. Eu m-am mutat in Brasov in 1999, la 14 ani. O buna parte din schimbari le-am perceput/sesizat si eu cam la fel ca si tine. Este probabil cel mai frumos oras al tarii. Si cel mai curat. Cred ca ai punctat foarte bine si localurile de la cele mai ieftine la cele mai scumpe si mi-a aparut un zambet pe buze cand am citit Tei, Britania. Haha. Esti rocker probabil. Nu conteaza. Numai bine!

 • Ovidiu
  October 4, 2013 - 10:39 pm | Permalink

  Bun articolul Dorin, salut Laurentiu. Punctul 13 ma deranjeaza, inca nu ai gasit locul unde sa vezi apusul. ha ha ha il vei gasi, dar sper sa nu treaca inca 10ani.

 • Andreea
  October 5, 2013 - 2:14 am | Permalink

  M-ai facut sa-mi fie asa un dor de casa…

 • Mihaela
  October 5, 2013 - 7:12 am | Permalink

  Frumos si emotionant articol!

 • vali
  October 5, 2013 - 7:44 am | Permalink

  De acord cu mediul de business, care e extrem de discret.
  Nu de acord cu câinii, care am cam dispărut.

 • Adela
  October 5, 2013 - 9:10 am | Permalink

  Foarte interesant. M-am regasit 100% in articolul tau pentru ca si eu am ajuns in Brasov in 1999 si nu cred ca o sa mai plec.
  Mie imi plac zilele insorite de toamna; cred ca pun cel mai bine in valoare orasul “nostru”…

 • marina
  October 5, 2013 - 9:48 am | Permalink

  Frumos articol! Foarte bine surprinsa evolutia orasului pe parcursul celor 10 ani. Eu de cand ma stiu locuiesc in Bv si am simtit si observat si eu aceste schimbari, mai ales ca am avut ocazia sa vizitez mai multe orase din Romania.

 • dinu
  October 5, 2013 - 9:56 am | Permalink

  Kronstadt, Kronstadt uber alles! Dacă ai fost prin Bavaria sau dacă te vei duce o să ai o revelaţie!

 • Magda
  October 5, 2013 - 9:58 am | Permalink

  Eu am locuit pe parcursul facultatii aici si a fost o experienta minunata! Acum il apreciez si mai mult comparativ cu draga noastra capitala si da sunt unul din cei 90% care au plecat din motive financiare din pacate! Partea buna este ca il vizitez frecvent si cand mai citesc si astfel de articole, ma motiveaza si mai puternic sa imi gasesc drumul inapoi. Daca este un oras din Romania unde mi-ar placea sa imi cresc viitoarele odrasle, cu siguranta Brasovul castiga detasat!

 • Bogdan
  October 5, 2013 - 11:16 am | Permalink

  Ca un ragatean ca si tine ce ma aflu iti dau dreptate in cele mai multe privinte. E drept ca apusul pentru mine nu insemnau rafinariile pentru ca locuiam in blocurile de langa Flacara si centrul era directia in care bateam. In rest… BRASOV e minunat. Nu stiu cum e sa locuiesti acolo dar e posibil sa aflu cat de curand 🙂

 • Ioan Popescu
  October 5, 2013 - 2:07 pm | Permalink

  Chiar misto! Am plecat de 2 ani din Brasov, implicit si din Romania, iar acum , dupa cele citite chiar m-a apucat melancolia. Au nemtii fff multe locuri frumoase, dar avem si noi destule. Poate doar oamenii sunt mai necajiti, mama ei de viata! Felicitari!

 • fanel
  October 5, 2013 - 3:09 pm | Permalink

  Frumos ai vorbit de Brasov. Mi-ar placea sa-l vad un oras de business cu imprejurimi turistice dezvoltate. Tradu acest text in engleza si da-l mai departe in internet poate investitorii vor indragi orasul zugravit de tine!

  • October 7, 2013 - 9:13 am | Permalink

   @Stefan: Investitorii nu vin într-un oraș pentru că e frumos. Dimpotrivă 😀

   • Raul
    October 7, 2013 - 1:39 pm | Permalink

    @ Dorin : Vreau sa te contrazic ….stiu foarte multi investitori care au venit in Brasov pentru ca le-a placut orasul. Sa iti dau un exemplu …si poti sa verifici ……Ina Schaffler a avut intr-un final de ales intre Brasov si Constanta. Au ales Brasov….pentru ca le-a placut orasul ( nu aeroport , nu autostrazi ……fauna 🙂

    • October 7, 2013 - 2:45 pm | Permalink

     @Raul, stiu din surse sigure ca Inna a ales Brașovul mai ales datorită apropierii culturale dintre Germania și Kronstadt. S-au așteptat ca aici să găsească mulți vorbitori de limbă germană și mână de lucru ieftină și bună. Brașovul frumos e un bonus 😀

     • Mircea
      October 8, 2013 - 4:56 am | Permalink

      Asa e, Ina e o mare fabrica, a ales Brasovul si datorita fabricii Rulmentul care au avut o gramada de specialisti.
      Dar sa nu laudam INA, e firma cea mai putin dorita de catre angajati.

 • Radu Cristian
  October 5, 2013 - 3:41 pm | Permalink

  Foarte tare ! Sunt brasovean de 38 de ani dar nu cred ca putem sa descriu mai exact toate aceste aspecte .In mod sigur pe multe le trec zilnic cu vederea. Chiar mi-a placut .Felicitari !

  P.S. ce se vede in ultima fotografie , cea din gangul Pietei Enescu ?Acea “umbra” intinsa .

 • Roxana S
  October 5, 2013 - 5:32 pm | Permalink

  Superb! Noi ne-am mutat in Brasov in 2007 si sunt extrem de incantata. Cu siguranta financiar ne-ar fi mai bine in alt oras, dar nu dau linistea pe care ne-o ofera Brasovul pe nimic. In fiecare zi cand termin munca am senzatia ca pot lasa tot stresul la seviciu numai uitandu-ma la Tampa. Daca avem timp de o plimbare simt ca ma incarc cu energia pozitiva a turistilor care se pare ca sunt din ce in ce mai multi.
  Sunt mandra ca locuiesc in acest oras si ca-mi pot creste copiii in acest oras prielnic din toate punctele de vedere.

 • Claudiu Pienariu
  October 5, 2013 - 5:54 pm | Permalink

  Bravo Dorine ,
  Frumoasa expunerea ta.
  As adauga aici doar un singur fapt : Desi plecat de ceva ani de acasa cu placere si mandrie spun si simt ca sunt Brasovean

 • Dan Strauti
  October 5, 2013 - 6:41 pm | Permalink

  Felicitari pentru articol. Nici eu nu sunt din Brasov, dar nu am fost atat de inspirat sa-mi astern gandurile. Poate, la un moment dat voi scrie un “remix”, am ce sa scriu mai ales ca sunt pe aceste meleaguri din anul 1979, cu oarece intreruperi generate de studii sau profesie. Am sa-mi permit sa-i dau share. Numai bine.

 • nimeni
  October 5, 2013 - 7:17 pm | Permalink

  daca ai reusit sa intelegi orasul asta, capricios dealtfel in felul lui iti recomand sa incerci sa urcii muntii din jur. mai stii senzatia aia de la incepului adolescentei cand vedeai in curtea scolii dragostea ta (aka “your crush”) si simteai implozia aia in stomac si acea ciudata intepatura in inima? oricine ajunge sau reajunge in varful unui munte, la orice varsta retraieste acea senzatie. iar cu aparatul ala al tau (mai precis cu obiectivele alea) nu o sa te plictisesti…

 • Motoc Alexandru
  October 5, 2013 - 7:36 pm | Permalink

  Frumos articol , ma bucur sa vad un “strain” ce apreciaza orasul meu natal mai mult decat “consatenii” lui. Si intradevar, intr-un timp scurt orasul parca a fost reconstruit, si schimbarile continua neincetat, sunt curios cum o sa arate peste alti 5-10 ani.
  Cat despre punctul 13 tin sa te contrazic de la propriul balcon am parte de niste apusuri minunate in fiecare zi.! 😀

  Keep up the good work.

 • Laura
  October 5, 2013 - 10:31 pm | Permalink

  Fain articol.O singura mentiune:apusul se poate vedea.din avantgarden.

  • October 7, 2013 - 9:11 am | Permalink

   @Laura, și de pe Tâmpa se poate vedea. 🙂

   • Mircea
    October 8, 2013 - 5:00 am | Permalink

    Cel mai frumos apus il vezi de pe dealul Lempes din Sanpetru, poti merge pe jos sau cu bicicleta.
    O spune un Brasovean nascut si un recent locatar a Sanpetrului.

 • vichi
  October 6, 2013 - 8:56 am | Permalink

  Frumos , linistit, curat cu oameni inca oameni orasul Brasov imi da o liniste si o pace interioara. De multi ani imi doresc o garsoniera in Brasov sa pot sta mai mult. Imi lipseste agitatia nebuna din Bucuresti. Foarte frumos articolul, felicitari .

 • Jojo
  October 6, 2013 - 9:05 am | Permalink

  Eu am ajuns aici in 1997 si m-am simtit la fel ca si tine. Am ajuns intr-un oras gri, murdar, agitat, plin de chioscuri si cu miros de cabanos prajit. Acum dupa 16 ani ma simt acasa chiar daca am crescut intr-un oras mic fara agitatie si fara gri, transformarea a fost extraordinara.

 • Elena
  October 6, 2013 - 11:19 am | Permalink

  Foarte frumos!Am citit cu mare placere!Felicitari!

 • Ariel
  October 6, 2013 - 12:38 pm | Permalink

  La semafor, dacă te claxonează cineva pe motiv că abia s-a schimbat în verde, ăla nu-i brașovean.

 • mihai bogdan
  October 6, 2013 - 2:41 pm | Permalink

  Bravo,frumos… Brasovul este orasul in care m-am nascut si orasul in care sper o data si o data sa ma reantorc,este orasul de suflet..de fapt o parte din sufletul meu a rams in Brasov…

 • Vali
  October 6, 2013 - 9:08 pm | Permalink

  Mi-e for de “la 3 cacati “.

 • GEORGE
  October 6, 2013 - 10:00 pm | Permalink

  ITI MULTUMIM PENTRU DESCRIEREA FACUTA ORASULUI NOSTRU .

 • Anca
  October 6, 2013 - 10:30 pm | Permalink

  Foarte dragut articolul…M-am nascut in Onesti si pe la 9-10 ani am fost intr-o excursie de-o zi, cu clasa, la Brasov si de atunci a ramas “orasul meu de suflet”. Mi-aduc aminte ca mi-au tremurat genunchii de frica in telecabina, dar apoi m-am relaxat la o turta dulce pe RepublicIi…a urmat facultatea… 3 ani minunati in care am avut timp sa descopar multe din barurile mentionate de tine si multi oameni minunati!!! Am locuit intai in Craiter intr-unul din cele mai calduroase apartamente in care am locuit vreodata (desi era o bomba de apartament), apoi in Tractoru si mai apoi in Racadau (cartier minunat dar scump cu spume)…din pacate sta grav la capitolul “locuri de munca”…singurul loc de munca “acceptabil” a fost la o bodega din Triaj, la Oancea, unde am ramas o perioada datorita bacsisului…dar cand a dat si frigul…mi s-a luat. Un alt loc de munca a fost la “Luca” si daca va intrebati de ce carnatii de la Luca au un gust nasol… e din cauza ca cineva se ocupa de “baita” lor in fiecare dimineata..Circumstantele au facut sa ajung in Bucuresti unde in mai putin de o luna mi-am gasit un job acceptabil cu un salariu dragut…desi nu tocmai in domeniul meu. Desigur, urasc traficul si galagia de aici dar…toate sunt mai ieftine (mai putin chiriile) si ceva mai sigure. Mai vin din cand in cand la Brasov si primul lucru e care il fac cand cobor din tren e sa trag aer puternic in piept de parca ar fi suta la suta curat…dar imi da o stare de bine si de calm….IUBESC BRASOVUL CU BUNE SI RELE!!!!

 • Croco
  October 7, 2013 - 5:44 am | Permalink

  Frumoase cuvinte.

 • VOC
  October 7, 2013 - 8:31 am | Permalink

  Am plecat de 5 ani din Brașov. Constat cu tristețe că încă nu l-ați spânzurat pe retardul care mâzgălește „Tupeu” pe ziduri.

  • octavian
   January 1, 2014 - 6:10 am | Permalink

   Da, si nu scrie acum numai ‘tupeu’, ci mai pune si afise cu femei pe care scrie tupeu. Nu ai cum sa il spanzuri daca nu il stii. Trebuie sa asteptam sa isi termine liceul (cine stie cati ani repeta…), apoi sa ii treaca frustrarile, ca sa nu mai scrie peste tot vitejia asta.

 • pozilla
  October 7, 2013 - 9:03 am | Permalink

  Super poze !! Da’ cum se impaca”mândria celor din Regat și nostalgia ploieșteanului care știe că orașul său natal a putut și poate mai mult” cu judecata aia nepartinitoare? Aa, cu usurinta 🙂 vezi, stereotipurile au din ce sa se traga – voi astia, regatenii sunteti “rapizi” in toate cele, si nu intotdeauna spre folosul vostru, as zice. Desigur, sunt ardelean (de parca nu se vede, hehe)

 • Gina Ciacu
  October 7, 2013 - 9:10 am | Permalink

  Doamne !!! ma bucur nespus ca cineva are timp sa astearna pe hartie si sa transpuna prin cuvinte frumusetea unui loc pe care daca nu-l vizitezi auzi sigur despre el din povestirile altora.
  DA, BRASOVUL ESTE un loc care s-a schimbat mult,mult ,mult in FRUMOS , PRIMITOR , DEOSEBIT DE COCHET SI CONSTIENT DE FRUMUSETEA LUI . Aceasta constientizare il face pe zi ce trece sa devina si mai interesat de propria lui imagine pentru ca statutul pe care si l-a castigat nu-i permite sa ramana intr-o stare de amortire . In fiecare zi vine cu ceva ,in fiecare zi constati ca ieri parca nu era asa, parca-i mai frumos si uite asa, zi de zi traiesti un miracol in vremuri gri si triste.
  Nici eu nu sunt de-a locului -cum se spune- dar am iubit Brasovul din prima clipa si glumind cu mine,ma gandeam ca daca ma intalnesc cu pestisorul de aur nu-i cer altceva decat sa pot trai aici. Nu mi-a iesit in cale pestisorul de aur,dar am facut tot posibilul sa reusesc sa traiesc aici,iar din luna septembrie sunt si eu ……..brasoveanca (cu acte ).
  Deci nu pot decat sa spun,parafrazandu-l pe Nichita Stanescu : ” O MINUNE CA ESTI , O INTAMPLARE CA SUNT …..ACASA ! “

 • user
  October 7, 2013 - 10:01 am | Permalink

  (brasovean).
  frumos spus, dar
  13. daca nu ai gasit un loc de unde sa te uiti la rasarit/apus, mai ai mult de colindat.

  1. cred ca sunteti voi (nebrasovenii) mai frigurosi.
  fac naveta de la tara, si pana in octombrie (daca nu da ninsoarea), eu stau in pantaloni scurti si tricou/camasa cu maneca scurta. de fapt si in octombrie, nu numai pana in octombrie. si la tara, si in oras.
  normal, depinde si de vreme.

 • Nick S.
  October 7, 2013 - 10:08 am | Permalink

  Mno…interesant articolul si in mare parte adevarat. Si eu ca brasovean 100% care s-a nascut si a crescut in acest oras de vis pe care nu l-as da niciodata pe un altul am vazut transformarea in bine a acestui oras care in urma cu vreo 10 , 15 ani era intr-adevar gri si arata ca in comunism. Noi brasovenii suntem intr-adevar lenti dar stim prea bine ce avem de facut. Important a fost ca factorul politic sa tina intr-adevar la acest oras si sa incerce sa il dezvolte. Daca stii de unde sa te uiti ai sa vezi ,,n,, apusuri si totodata tin sa precizez ca pe noi brasovenii cei ,,originali,, ne enerveaza extrem de tare tupeul unor venetici de prin tara care cred ca aici e ca la ei in oras si anume haos…in BV se trece incet pe trecerea de pietoni unde ragateni sau bucuresteni si nu numai nu stiu ce e aia sa lasi pietonul sa treaca linistit dar nu-i bai ca avem destule camere de luat vederi iar politia isi face bine treaba…si noi ca brasoveni luam amenzi pt 100 de metrii daca nu avem centura(chiar sambata am patit-o).Cat despre locurile de munca,sunt destule dar nu d-alea de business…aici nu esti in Bucuresti sa mori printr-un birou prapadit..aici sunt joburi dar de alta natura asa ca doar cine nu vrea sa munceasca nu gaseste.Pe de alta parte,eu ca brasovean original recomand celor care doresc sa se mute in orasul meu sa inceapa o afacere pe cont propriu…noi suntem multi cei care avem afaceri proprii,mai mari sau mai mici.Suntem liberi intreprinzatori ca no,nu o sa stam la cheremul firmelor ca sa ne angajeze. In rest,mult succes in orasul meu tuturor care doresc sa aibe o viata aici unde este mult aer curat si multa civilizatie.O zi faina tuturor.

  • October 7, 2013 - 10:24 am | Permalink

   @Nick, savuros comentariu tău. Fără nicio ironie! 🙂

   • Tetelu
    October 7, 2013 - 12:46 pm | Permalink

    Nu sunt grammar nazi dar in contextul din articol cuvantul corect este ORIGINAR. Corecteaza si poti sterge si comentariul meu, e pacat de frumusetea textului si a pozelor care sincer mi-au placut.

    • October 7, 2013 - 3:33 pm | Permalink

     @Tetelul, cred că am mai zis pe aici pe undeva dar nu am găsit exact unde: atunci când am scris de “brașoveni originali” nu m-am referit la cei născuți și crescuți în Brașov; ci la cei care sunt – să spunem – la a 3-a generație de brașoveni. Adică la cei autentici, de neimitat. Dacă înțelegem că cei originari sunt primordiali (așa cum scrie și in dex), atunci da – puteam scrie originari. Oricum pare relevantă observația ta fără aceste explicații.

 • October 7, 2013 - 10:16 am | Permalink

  Din pacate nu te pricepi la economkie. Lipsa afacerilor de familie in comert nu e semn de sanatate in economie ci de boala. Boala asta se cheama corporatii. Cei 3 patroni de buticuri care castigau 2000 de lei lunar sunt acum angajati la Carrefour pe 800 de lei. Asta ar trebui sa te faca sa intelegi ca decat un patron mizerabil de bogat (patronul de hipermarket) economia are nevoie de 1000 de patronasi de clasa de mijloc. In rest…sanatate

  • October 7, 2013 - 10:22 am | Permalink

   dacă tu consideri o afacere de familie un butic, e ok. Eu mă gândeam că e mediu de evaziunea fiscală și alte încălcări de legi. Iar dacă vrei să vezi cum ar arăta Brașovul fără boala corporatistă, să ne uităm cum arăta acum 15-20 de ani. În rest da – ne trebuie 10.000 – nu 1.000 – de patronași manageri care să aducă valoare adăugată economiei și să plătească taxe.

   • October 7, 2013 - 11:13 am | Permalink

    Faptul ca un butic face evaziune fiscala e vina ANAF-ului ca nu iiprinde si nu ii amendeaza. Tu imi spui mie ca trebuie inchise buticurile pt ca fac evaziune? De unde stii ca toate fac evaziune? Din experienta? Nu conteaza experienta ta. Cand un sistem nu functioneaza nu e neaparat vina sistemului, poate fi a oamenilor care coordoneaza sistemul. daca acum 15 ani aveai buticuri de tabla pe trotuar nu era vina patronilor ci a primariei pt ca le dadea autorizatii si ii tolera. Du-te in Paris si vezi cate mall-uri ai in oras…zero. Dar ai magazine de paine care produc painea si prajiturile acolo, ai carmangerii/macelarii, ai legume-fructe, ai pescarii…ai o relatie directa cu vanzatorul. Du-te la Carrefour si plange=te ca nu iti convine un produs. Li se rupe. data viitoare crezi ca vei gasi produsul pt care te-ai plans la o calitate mai buna?! Nu, pt ca esti o oaie din turma. ca tine mai sunt zeci de mii. Nu mai cumperi tu, o sa cumpere altii. Li se rupe de client. In plus sa iti spun ceva: 1000 de patronasi cumpara 1000 de masini, 1000 de perechie de pantaloni, 1000 de case. 1 patron de 1000 de ori mai bogat de cat astia toti la un loc cumpara 1 masina, 1 casa si o pereche de pantaloni care pot fi chiar de 1000 de ori mai scumpe, dar produse de 1000 de ori mai putini oameni. Cand se inchide un butic alimentar gandeste-te ca pierde bani si micul producator de branza, ala de nu ii vezi reclama la TV, micul producator de salam, sau micul producator de paine, hartie igienica, detergent, etc. Astia care produc, dar nu in cantitati corporatiste, nu mai au unde si cui sa vanda pt ca nu pot intra pe piata in Hypermarketuri si incet incet dau faliment fiind inghititi de corporatii.Uita-te la imaginea asta http://ygraph.com/graphs/consumerbrands-20120502T014249-eps4xem.jpeg si vei intelege cum 90% din marfurile dintr-un hypermarket apartin de 10 firme in loc sa apartina de 100

    • Ioana
     October 7, 2014 - 7:36 pm | Permalink

     Are dreptate Dorin. Sa ma refer iar la asociatu’ german: si el zicea ca nu e semn de dezvoltare multimea mall-urilor si a market-urilor, ci dimpotriva! Zicea: ” – La noi lumea nu mai cauta sa cumpere din supermarketuri, ci din micile magazine particulare, oamenii se ajuta unii pe altii.” – asta-i o idee buna!
     In rest, articolul e foarte bun, ai de multe ori dreptate… si eu vin din Sud, din Bucuresti, unde nu m-as mai intoarce ca sa traiesc….

 • electra
  October 7, 2013 - 1:30 pm | Permalink

  La inceput mi-au placut scriitura, ideea, simtirea. Apoi m-au fascinat fotografiile. Am sfarsit prin a ma minuna de numarul mare de comentarii. Chiar nu credeam ca dragul meu oras meu e iubit de atatia altii. (P.S. Acum doua zile, o clujeanca s-a mutat la Brasov. Zice ca temporar, maxim un an. Oare cat timp o sa treaca pana va da anunt de cumparare garsoniera la Brasov?)

 • Nae
  October 7, 2013 - 1:49 pm | Permalink

  Articolul este … un articol. Este bun pentruca asa a simtit autorul in ziua aceea. E foarte bine ca mai sunt si oameni care scriu. Am citit si comentariile. mi-au placut si ele. Repet: ma bucur ca oamenii scriu si oamenii citesc. Singura observatie critica: oameni buni, este deja de prost gust sa inserati in fraze scrise in limba romana mici expresii in engleza. Engleza stie deja toata lumea. Nu mai e nici un chichirez sa faci caz de cunostintele din limba engleza. Avem – aici in Brasov – cea mai curata limba romana din toate zonele tarii. Hai s-o folosim!

  • Tetelu
   October 7, 2013 - 3:19 pm | Permalink

   Scuze, de fapt chiar am vrut sa evit dar este un termen foarte folosit pe internet. Respect pentru comentariul de bun simt.

   @Electra: Numarul mare de comentarii se trage de la faptul ca a dat zoso link. Nu pot spune ca sunt un admirator al lui, ba dimpotriva, dar nu pot sa contest realitatea.

 • Nae
  October 7, 2013 - 2:04 pm | Permalink

  Am uitat sa scriu ca-mi plac si fotografiile. Chiar mai mult!

 • October 7, 2013 - 3:36 pm | Permalink

  În ultimele trei luni am riscat foarte multe și am făcut pe dracu-n patru să mă mut în Brașov. Îl iubeam, iar acum că stau în el mă îndrăgostesc și mai tare. Sper ca peste 10 ani să văd și eu Brașovul prin ochii mei la fel cum îl vezi tu acum, poate mai evoluat. Îl descopăr zi de zi mai mult și mă face să-mi placă din ce în ce mai tare. E ca într-o relație cu partenerul ideal, nu te plictisești nici măcar atunci când știi totul, pentru că tot mai sunt lucruri nedescoperite.
  Frumos articol!

 • Mircea
  October 7, 2013 - 5:31 pm | Permalink

  m-am stabilit in Brasov cam 17 ani in urma, desi sunt de la o aruncatura de bat.
  randurile tale au cuprins esentialul experientei mele. extraordinar!
  Brasovul este din ceea ce mai atractiv, potentialul este imens. sunt putine orase in care am vazut un asa ritm rapid si pozitiv de dezvoltare.
  legat de mediul de afaceri, se poate mult mai mult. ne lipseste o autostrada, un aeroport.
  Universitatea a facut progrese reale, insa mai are multe de facut pentru a ridica stacheta.
  din pacate, investitorii inca sufera de sindromul capitalei. nu concep sa deschida un sediu central altundeva decat in buricul tarii. din cauza asta nu sufera doar Brasovul, ci multe alte orase cu potential real.
  inca sunt multi tineri care prefera capitala doar pentru ca au auzit ca veniturile sunt mai mari acolo.

 • manole
  October 7, 2013 - 5:34 pm | Permalink

  Frumos Brasovul, dar parca tot mai bune sunt oportunitatile care ti le ofera Bucurestiul…

 • befana
  October 8, 2013 - 10:09 am | Permalink

  Basovul este cel mai frumos oras din Romania,si credeti-ma am vizitat toata tara.Asta au confirmat-o prieteni din strainatate carora le-am aratat orasul.Nu pot sa va descriu cat au fost de incantati.

 • October 8, 2013 - 7:13 pm | Permalink

  Fain articol – face mai mult decat toata strategia de promovare a Brasovului a tuturor institutiilor locale luate la un loc 😀 In alta ordine de idei, am un comentariu legat de 5: daca brasovenii ti se par lenti, ce zici de cei din Sibiu sau Alba? 🙂

 • Bianca
  October 8, 2013 - 8:23 pm | Permalink

  Brasovul nu e o stare de fapt ci o stare de spirit…:)
  Dorine, nu sunt de acord 100% cu cele prezentate de tine mai sus, inca nu ai ajuns sa cunosti adevarata valoare a Brasovului (ceea ce nu e de condamnat, unora le ia o viata) si nici sufletul curat al unui brasovean pur-sange:)
  Oricum, articolul e scris frumos iar fotografiile sunt bestiale si mi s-a facut teribil de dor sa dau o fuga pana ACASA…

  Din tara frunzei de artar

  • October 8, 2013 - 9:00 pm | Permalink

   @Bianca, am scris despre ce-am invatat eu. Pot fi dezvatat, la fel cum aceste ganduri mi se pot confirma in viitor.

 • Adrian
  October 8, 2013 - 8:40 pm | Permalink

  Esti genial.Mi se pare cea mai frumoasa descriere a unui oras in care locuiesti.Si eu am stat 4 ani in Brasov,tot in incercarea de a termina o facultate,dar nevoia,chiria mult prea mare,si lipsa unui loc de munca stabil,m-au facut sa ma intorc in orasul natal.Sunt de mai bine de jumate de an plecat din Brasov si am exact aceeasi stare de spirit pe care o ai cand esti plecat in strainatate si iti este dor de casa.Descrierea ta m-a facut sa imi readuc aminte de tot de acolo si m-a ambitionat si mai tare sa ma reintorc.

  Bravo domnule,mi-ai schimbat ziua in bine 🙂

 • vasile
  October 14, 2013 - 8:06 pm | Permalink

  Placuta discutie, frumoase poze, in sensul ca sincere, umane, omenesti….

  (Precizare pentru Raluca de undeva mai sus:
  “lentoare” nu este un cuvant. In limba romana sau oricare alta.
  “Decat” la Dabuleni, si discipolii profesorului Nastase de la Cornu.)

  In rest bietul Brasov, e un oras chinuit de istorie/pozitionare vitrega,
  si de administratia… dinainte de ’90, sufocat de blocuri, depasit de explozia autoturismelor,
  si lipsa arterelor de circulatie pe masura, ca si a spatiilor de parcare, dar si de lipsa vegetatiei,
  a spatiilor largi, vitale care fac farmecul altor orase, gen Timisoara, Cluj, Iasi, Ploiesti, Galati, Reghin, si mai majoritatea celorlate mari orase (poate mai putin Sibiul).
  Totusi Brasovul isi cauta o noua personalitate si e pe cale de a si-o croi doar prin selectie naturala,
  in cel mai bun sens al conceptului.
  Atmosfera din centru este absolut fabuloasa, dar din pacate nu poate caracteriza
  intregul oras… inca.

  S-auzim doar de bine!

 • BARBESCUB
  October 20, 2013 - 10:42 am | Permalink

  FOARTE FRUMOS. MERITA STUDIAT

 • Tibi
  October 30, 2013 - 9:09 am | Permalink

  Pacat ca sinteti un impatimit al mall-urilor. Au distrus Brasovul. Si sint tot o afacere imobiliara.
  Si un impatimit al alesilor fara cultura si educatie.
  Numai bine!

 • sorin mares
  October 30, 2013 - 10:46 pm | Permalink

  Si eu sunt Brasovean “parat!”…..ba mai mult …sunt moldovean(cu tot ce insemna asta pe vremuri:-)…din Piatra Neamt…oras la fel de frumos ca si Brasovul care are in plus si un riu mare care-l strabate :-)….
  …am absolvit facultatea de Aeronave si desi am avut repartitie in Bucuresti cu stagiu la ICA Brasov…am stiut ca voi ramine in Brasov si dupa cei 2 ani de stagiu….
  ….in Brasov am trait intens, am iubit fierbinte, mi-am facut cei mai buni prieteni si intr-un final, desi viata m-a dus pe alte meleaguri…orasul asata si mai ales oamenii lui m-au facut sa-mi cumpar un apartament frumos la Ceasul Rau, sa-l amenajez si sa ajung de cel putin 2 ori pe ani , macar o saptamina insumat acolo…
  …acum traiesc si muncesc in Muenchen dar suflerul meu este in Brasov……de obicei intre Craciun si Sf Ion sunt in Brasov si il bat prin toate locurile de suflet si ma intilnesc cu toti prietenii de suflet…
  Cind AIRBUS-ul se va satura de mine aici in Germania, sper sa ma intorc sa “imbatrinesc” (activ sper 🙂 alaturi de prietenii mei in..”orasul meu”…
  …va multumesc voua celor care-i gasiti permanent orasului partile frumoase si mai ales voua celor care le si descrieti in articole inspirat ilustrate ca acesta…
  ….va doresc sa sa fiti inspirati si sa va alegeti edilii la fel de inspirat ca si pina acum (caci eu cred ca se poate vedea aportul primarului vostru actual si a echipei lui 🙂 si fie sa putem citi astfel de postari si comentarii cit mai des si cu aceeas placere!!!!
  …RESPECT !!!!!!!!!…autorului, edililor si brasovenilor ..”original” sau nu 🙂 🙂 🙂

 • Mihai B.
  November 4, 2013 - 9:58 am | Permalink

  Sunt brasovean de trei generatii si am vizitat peste 18 tari cu capitalele lor, dar intotdeauna m-am intors cu drag la Brasov, orasul meu ! Parisul, cea mai frumoasa si romantica capitala europeana nu este in momentul de fata atat de curat k Brasovul, poate si datorita invaziei negre si a altor nationalitati. Acest lucru s-a petrecut si la noi in anii industrializarii socialiste cand “invadatorii” vanau o locuinta sociala si un buletin de oras implicandu-se prea putin in refacerea si mentinerea vechiului burg german. In momentul de fata nu cred ca mai suntem 20% brasoveni get beget.
  **Referitor la articol, felicitari, a fost o munca grea si de apreciat pentru un nou venit!!

  • Ioana
   October 7, 2014 - 7:20 pm | Permalink

   Aveam un asociat neamt pe care il intrebau prietenii, rudele in Germania: “- Nu-ti e teama sa locuiesti si sa faci bussines in Romania, in Brasov?!”. El le raspundea ca NU, deoarece toti hotii si uratii sunt acum in Vest, va las pe voi sa va luptati cu ei!

 • Ichim Rodica
  November 11, 2013 - 9:27 am | Permalink

  Felicitari pentru articolul ce contine piocaturi calde si frumoase de suflet!
  Eu sunt nascuta in Brasov,insa copilaria si adolescenta mi le-am trait la Campina,mereu cu dorul de Brasov in suflet, M-am intors sa traiesc,in Brasov,dupa ce am iesit pe salariu(cum se spunea pe atunci-in 1977). Am colindat si eu ceva locuri si prin tara si pe-afara,insa NICAIERI nu-i mai frumos ca aici in BRASOV,”probably the best city in the whole world”(cum spun voluntarii din toata lumea cu care intru zilnic in contact)!

 • November 24, 2013 - 11:51 am | Permalink

  Felicitări pt. articol! 😀 Braşov a fost, este şi va fi oraşul meu preferat! Chiar dacă nu stau departe (Ploieşti), îmi pare rău că ajung rar, cam o dată pe an.

 • November 24, 2013 - 8:22 pm | Permalink

  Extraordinar articol, i-am savurat fiecare cuvant. Brasovul este orasul meu preferat din Romania si eu chiar am vazut toata Romania 🙂 Tata este brasovean get-beget, dar i-am descoperit farmecul de-abia cand am mai crescut. Locul meu preferat este Strada Dupa Ziduri. Unde mai vezi asa ceva? Sa te bucuri de Brasov in continuare, domnule norocos!

 • octavian
  January 1, 2014 - 6:36 am | Permalink

  Foarte bun textul. eu sunt brasovean de 40 de ani, si as mai adauga cateva puncte. Brasovenii sunt inghetati dpdv sexual, lucru descris si intr-un sondaj national pe care l-am cititi undeva, legat de flexiblitatea si usurinta cu care socializeaza si leaga relatii pe verticala sau pe orizontala. As mai adauga faptul ca este un oras cu dictatura soferilor: au disparut toate trotuarele largi, iar cele mici s-au micsorat si mai mult pentru a face parcari si benzi suplimentare. Calea Bucuresti nu a fost repalntata cu niciun copac, nu are banda de bicilisti desi are 6 benzi de masini iar pe centru troneaza stabilopozi de beton care ocupa exat cat o pista de biciclete. Trotuarele acestei strazi s-au redus la o treime. S-au asfaltat majoritatea strazilor si trotuarelor, insa trotuarele sunt in bataie de joc, ondulate de te impiedici. Primarul si toti care lauda Brasovul ca e frumos, se refera la partea veche a acestuia, pe care toti o fotografiaza cu pompa, o folosesc in reclame la blocuri noi de exemplu, dar pe care o uratesc cum pot mai neobrazat. Zona veche e din ce in ce mai mica, pe masura ce hoteluri uriase (cum e Ambient sau cum sunt blocurile din Schei de pe strada aceea de dupa gradini) cresc precum niste tumori intre casele vechi. Mai sunt de de adaugat ca asa zisul centru civic este un dezastru arhitectonic (au cazut acolo niste case superbe in stulul celor de pe drumul poineii unde au trantit acum Vintage Bar) ireparabil, ca medicii din BV sunt cei mai prosti din tara se spune, te omoara de rutina, ca Tampa, zona protejata bla-bla, este uratita de o noua uriasa antena a firmei primariei care ca sa nu plateasca chrie pe structura radio de pe cladirea telefericului si-a permis sa rada un varf din Tampa. Ca dupa ce ca Racadaul a distrus o zona superba de recreere, s-au dat autorizatie de constructie pentru blocuri uriase care se catara pe Tampa tot mai sus, cum e Tampa Gardens (care Gardens, ca e numai beton!). Mai e de spus ca Poiana Bv este un bloc urias de betoane haotice, intre care Casa Poporului de langa lac (hotelul acela urias cu sute de camarute) poate tine exemplu de lacomie imobiliara, de prostie arhitectonica si indiferenta fata de ideea de estetic, discret, munte, linie arhitecturala a zonei. De adaugat ‘copaceala’, zelul cu care se ciuntesc copacii de 2 ori/an, indiferent daca coroana lor e in parc, e mica si nu cade pe nimeni, prostia cu care s-a chelit aleea de sub Tampa -fosta Filimon Sarbu -nu ii stiu numele acum, de copaci uriasi, fara a se palnta din timp copacii mici, astfel ca acum e arida si urata. De adaugat si ca aceasta alee fermecatoare pietonala in trecut, acum e carosabil, in ideea de teroare soferistica rumaneasca. Nimic din cele de mai sus nu au ceva politic, sunt observatii de brasovean de rand care vede colturi superbe si vechi din oras disparand an de an, in timp ce tobele bat mereu pentru frumusetea orasului si se fotografiaza, ce altceva, Biseria Neagra si zona veche. In concuzie, in afara de asfaltare, Brasovul nu a primit nimic frumos in centrul vechi, ci doar atacuri urbanistice la care arhitecta orasului – careia i-am descris cele de mai sus- adera complet in discutii private, dar nu reactioneaza oficial cand da aprobari pentru constructii oribile.

  • Dan
   January 13, 2014 - 7:05 pm | Permalink

   Din cate am inteles vor sa faca strada si “dupa ziduri”… deci se va mai duce o zona frumoasa 🙁

  • Dina
   October 9, 2014 - 9:36 am | Permalink

   Octavian, din pacate nu pot decat sa iti dau dreptate. Asta este adevarata fata a Brasovului…

 • laurentiu
  March 13, 2014 - 12:50 pm | Permalink

  da, frumoasa perceptie, din partea unui, intr-adevar, “brasovean nou”.
  observam valorile unui tanar care isi cauta un rost in cetate
  observam si faptul ca acest tanar este un baiat inteligent si carismatic
  dar, oricum, chiar daca la origini sunt si eu din prahova … puteai face o eventuala referire la orasul sinaia si nicidecum la ploiesti.
  insa, orasul natal este pentru fiecare din noi undeva in suflet si atunci rabdam mai usor praful, caldura imbacsita, mirosul respingator si omniprezent, lumea pestrita si tuciurie, blocurile imbacsite ale orasului cu multa istorie industriala extractiva si apropiat geografic de sinistra capitala …
  succes in cetate, stimabile

  LM

 • kerdinu
  March 16, 2014 - 7:42 pm | Permalink

  Foarte frumos iar pozele excelente.Bravo!

 • Alexandra
  May 6, 2014 - 2:23 pm | Permalink

  Am parasit Brasovul pentru a lua calea ‘strainataturilor’ acum un an, dar m-as intoarce cu drag in orice clipa. Mi-e dor de tot, dar mai ales de bunicuta care vinde buchetele pe Republicii 🙂

 • nicoleta
  May 30, 2014 - 7:31 pm | Permalink

  buna,
  despre articolul tau : originalitate, cultura, interes.
  parerea mea este ca esti un mare observator datorita faptului ca esti un om cult.
  eu chiar ,,scotoceam,, printre articolele despre brasov un pic deoarece am vrea( eu si sotul meu) sa deschidem un bar cu specific spaniol (tipicul bar unde daca ceri ceva de baut ti se ofera ceva de mancat gratuit, cateva mancaruri traditionale..etc) si chiar aveam nevoie sa ubic un pic brasovul din punct de vedere functional.
  eu sunt din constanta dar locuiesc in spania, sotul meu este de aici si un mare iubitor al romaniei(nu stiu de ce)..as vrea sa imi dai o parere daca se poate ,despre planul nostru si unde ar fi locatia cea mai potrivita. multumesc frumos

 • Dana
  September 8, 2014 - 12:05 pm | Permalink

  Frumos si realist articolul…il citeam si nu imi venea sa cred ca multe din ele sunt identice cu gandurile mele de persoana mutata in Brasov acum 7 ani…
  da e ideal sa cresti un copil aici, merita efortul dupa ce pleci dintr-un oras de provincie din sudul sarac al tarii…merita chiar daca ai avut dreptate si in privinta locurilor de munca…e greu…dar merita, Brasovul e un oras superb!
  De cate ori vin din sud si intru in Brasov, imi pare ca intru in occident… e o discrepanta totala…
  Felicitari pentru articol!

 • Laszlo VONDRACSEK
  October 4, 2014 - 1:03 am | Permalink

  Ca brasovean stabilit in Bucuresti ma recunosc in multe. Poate nu le-as fi observat daca Brasovul ramanea si acum unicul meu oras. De aceea, citind articolul, in mod inconstient mi-am zis la multe : ACASA cam asa este…. Deci niciodata “acasa” nu va fi altceva dacat Brasov. De aceea, felicit autorul articolului pentru atata autenticitate intr-o redactare oarecum matematica -pe puncte, dar interesanta si agreabila la citit

 • Ovidiu
  October 4, 2014 - 9:47 pm | Permalink

  Poate ne spui, miticule, cati spectatori avea clubul de fotbal din Ploiesti acum 4-5 ani. Adevaratul Petrolul, nu clona de azi sponsorizata din bani publici.

 • Claudiu
  October 7, 2014 - 5:53 pm | Permalink

  Foarte tare articolul. Inteleg multe din maruntisurile care fac din Brasov un oras alfel, cel putin comparativ cu tinuturile line si mai calduroase din sud. Sunt nascut in Brasov, am trait o perioada in Bucuresti dar ca in Brasov nu ma simt nicaieri… ca acasa.

 • Nic
  October 8, 2014 - 9:42 am | Permalink

  Felicitări pentru articol. M-am născut în Brașov în urmă cu mai bine de 40 de ani, trăiesc aici și voi trăi cât mă vor ține balamalele. Dar trebuie să recunosc faptul că nici dacă mă țineai închis într-un beci timp de 3 zile și fără mâncare, nu scoteai de la mine atâtea gânduri frumoase despre orașul Brașov.
  Ar fi bine să vedem mai des jumătatea plină a paharului. La urma urmei, nici țara în care trăim nu e atât de rea.

  Bravo Dorin pentru articol! Succes în ceea ce faci!

 • Elena
  October 8, 2014 - 6:30 pm | Permalink

  Bun…foarte bun articol…M-am regasit in rezonanta cu multe din impresiile autorului…si peste toate,admiratia fata de Brasov, orasul sufletului meu…

 • Dina
  October 9, 2014 - 9:30 am | Permalink

  Frumos articol. Se vede ca e scris de cineva care nu s-a nascut in Brasov. S-a schimbat mult Brasovul, dar nu in bine. DImpotriva. Dintr-un oras frumos, cu multa verdeata, cu oameni care zambeau, a ajuns un oras al betonului si asfaltului; cu oameni incrancenati si incruntati. Poate chiar ai calatorit mul prin tara, si ai termen de comparatie. Si eu am calatorit mult, in afara tarii, si am termen de comparatie. Da, daca il pui alaturi de orice alt oras din tara, Brasovul e un oras frumos, Daca treci insa granitele acestei tari macinate, si compari Brasovul cu orice oras dintr-o tara civilizata, iti dai seama ca o sa mai curga multa apa pe Dunare pana cand o sa ajunga si Brasovul un oras european. Din pacate, cu atat mai mult o sa treaca sa ne ridicam ca tara….
  Numai bine.

 • claudiu
  October 9, 2014 - 9:59 am | Permalink

  Salut , interesante relatariile tale! totusi nu sunt de acord cu :
  Vestea bună e că am evitat asimilarea variantelor prescurtate a verbului “a fi”: o fost, îi bun și alte devieri pe care nu le suport. Nu stiu unde auzi tu in Brasov atat de des variantele astea prescurtate dar eu care m-am nascut aici si am trait aici 35 de ani nu le-am auzit decat de la persoane din satele din apropiere sau la cei din alte zone ale Transilvaniei!

 • vlad.a
  October 10, 2014 - 12:12 pm | Permalink

  Dorine, felicitari pentru articol!
  Citind articolul, a crescut inima-n mine tinand cont ca-s brasovean de la bunici-ncoace.
  Asta cred ca se traduce prin identificare cu orasul, nu microbismul vis-a-vis de vreo echipa sportiva…
  O zi faina!

 • October 10, 2014 - 2:46 pm | Permalink

  Cat de dor imi este de Brasovul meu! Din pacate, locuiesc in Bucuresti de cativa ani. Lipsa locurilor de munca-o problema pe care ai semnalat-o si tu…..Si daca gasesti ceva, este platit prost si Brasovul este un oras scump…
  Inca visez si sper ca in viitorul apropiat ma voi muta inapoi si imi voi creste copiii acolo…

  http://andreeadragomir.blogspot.ro/2009/01/marturisesc.html

 • October 10, 2014 - 4:47 pm | Permalink

  Subscriu in totalitate, mai ales ca acum 10 ani m-am mutat din Ploiesti in Brasov ……

 • Adrian
  October 11, 2014 - 11:47 am | Permalink

  Brasovean.vreo 30 de ani, plecat de vreo 8 ani in alta zona a tarii.As vrea sa zic ca acest articol e unul pozitiv…….dar nu pot.Frumoase fotografii, pozitiv daca ma gandesc la “starea de spirit Brasov”, dar lipseste ceva care sa ii dea un verdict clar pro. Brasovenii sunt lenti…….dar orasul e schimbat si e mult in fata altor orase din tara dpdv turism, traffic,chiar industrie as zice, culori……toate schimbarile astea cine le face daca suntem asa lenti?
  Sport…..ai ajuns tarziu in oras.Cand FC Brasov cocheta cu performanta se blocau strazi, se alergau galerii (cei de la Rapid si Dinamo pot confirma ce recorduri faceau pe distanta Stadion Tineretului – Gara sau cate pietre de cale ferata si-au luat in capacum 15-20 de ani.Chiar si derbyurile locale strangeau pasiuni nebanuite (Tractorul , Metrom, ICIM)…..Dar brasovenii nu accepta mediocritatea, de aici indiferenta actuala fata de echipa din Liga 1. Alta e insa starea de spirit la Handball (fosta Rulmentul, actuala Corona), sau tenis cand ne gandim la Challangerul de la Brasov, si chiar prezenta la FOTE acum 2 ani. Nici chiar la hockey nu stam rau desi nu e un sport al celor de aici. Carciumi……..eu zic ca se gasesc in numar chiar prea mare, nici lista scrisa de dvs nu era mica dar lipsea calitatea.Comparand cu ce oras? Lipsea For sale, Gaura dulce, Biblioteque si probabil multe altele.Nimic de zona Noua, de gradina zoologica (cam unica in tara de nivelul asta), parc Aventura sau 7 scari.

  Era un nene ceva mai sus care vedea doar partea negativa (in mare parte avea dreptate) de ce insa ar fi nevoie de trotuare foarte late sau zone verzi foarte mari pe care oricum se lasau masini parcate aiurea. Eu as trece la negativ Gara centrala si permisivitatea politiei locale la adresa cersetorilor.Medicii sunt o problema…….slabi rau si nu e bine cand ai atati turisti.Cei buni sunt putini si suprasolicitati, poate se vor gandi cei responsabili si la o metoda de a ridica standardul ingrijirilor medicale, in rest…….inspiratie maxima la completari va doresc.

  • szilard
   October 15, 2014 - 9:55 am | Permalink

   Accept articolul ca un punct de vedere dar ca si alte persoane de mai sus, nu pot fi de accord cu multe din cele scrise si intradevar multe aspecte care nu au fost mentionate.

 • October 12, 2014 - 7:04 pm | Permalink

  Cel mai bun, corect si frumos articol citit de mine vreodata despre BRASOV !
  FELICITARI !

 • BOGDAN
  October 12, 2014 - 9:18 pm | Permalink

  Bai baiete esti cam frustrat,daca tie nu-ti merg afacerile ca-n sud du-te de unde ai venit.Aici e Ardealul unde oameni sunt cu bun simt si intelegatori,nu-i ca in sud unde toti fura pe toti si sunt puturosi.Ma bucur ca nu-ti place aici,nu avem nevoie de oameni ca tine in Brasov

 • catalin
  October 13, 2014 - 5:45 pm | Permalink

  …frumos articol ma mira putin faptul ca nu ai spus nimic despre inprejurimile brasovului pietrele lui solomon,sapte scari,poiana brasov,drumul vechi,gradina zoologica,etc.

 • tofan marius
  October 14, 2014 - 8:06 pm | Permalink

  Foarte frumos….. Mi-ai stricat planurile pe seara asta….. Din seara linistita petrecuta in fata televizorului a devenit seara de vizitat Brasovul noaptea .

 • Laurian Botez
  October 15, 2014 - 8:04 pm | Permalink

  chiar fain articolul!

 • Viorel
  October 24, 2014 - 8:54 pm | Permalink

  M-am nascut, copilarit si scolit in Brasov, orasul meu drag de la poalele Tampei…L-am parasit prima data pentru a deveni “lup de mare” ! A doua oara pentru Montreal.

  Articolul scris de dumneavoastra m-a emotionat si m-a facut totodata sa alunec in timp si sa-mi aduc aminte cu nostalgie de concertele de orga de la Biserica Neagra, patinoarul si partiile de ski din Poiana Brasov, strada Sfoarei, concursurile de motocross de pe valea Racadaului, dealul Melcilor, FCM Brasov, biblioteca orasului (Livada Postei)…erau anii 70!
  Multumesc “instigatorului” talentat in arta scrisului pentru aceste momente !

 • sorin t.
  October 28, 2014 - 4:06 am | Permalink

  Braşovul e cel mai fain oraş din lume! Ceea ce îi dăunează însă este apropierea de bucureşti si de zona de sud în general.
  Prea mulți “nervoşi” de capitală îşi plimbă caii-putere pe la noi pri Țara Bârsei!
  Şi eu cred că ar trebui să te întorci în oraşul tău şi să profiți de el. Lasă-ne pe noi în pace, aşa lenți si conservatori. Du-te înapoi la mall-urile tale că şi aşa e prea frig pentru tine pe-aici.
  Braşovenii schiază de plăcere, nu neapărat pentru competiție. La ce folos să concurezi când te poti bucura de natură?!…
  Nu aparții Braşovului. Te împiedici în clişee, se vede că eşti regățean. N-ai să înțelegi niciodată mentalitatea noastră…
  Seara bună!

 • ana
  January 11, 2015 - 1:32 am | Permalink

  Am descoperit din pura intamplare acest blog, dar am de gand sa il studiez pe indelete. Descopar lucruri extreme de interesante, Felicitari! 🙂

 • raul cristian cirstea
  April 18, 2015 - 2:27 pm | Permalink

  Articol in ansamblu positiv.se vede totusi umbra de invidie a celor “nebrasoveni” , mai ales in descrierea unor lucruri evidente pentru nativi si necunoscute pentru un “turist”. Oricum criticile xonstructive sunt acceptate ……… sunt din brasov de generatii dar nu traiesc in romania de multi ani….

 • MIhai
  April 18, 2015 - 3:42 pm | Permalink

  Un articol foarte frumos, felicitari.
  Ma bucur sa regasesc lucruri care pentru mine inseamna “normal”, brasovean fiind.
  Mi-ar place sa citesc si despre alte orase, ar fi frumos daca si altii ar scrie la fel, si Bucurestiul de ex. are farmecul lui desi ardelenilor “le repugna”.
  Apropo de vara si toamna, in popor se spune pe aici ca dupa 15 august porti palarie si unii colegi spuneau ca poti linistit sa-ti iei si izmenele.
  Pe 1 octombrie 2014 a nins zdravan!

 • mioara
  April 18, 2015 - 9:24 pm | Permalink

  Foarte frumos articolul tau. Eu am venit in Brasov acum 28 de ani si crede-ma ca tot ce mi s-a intamplat in viata si bun si rau ma leaga de Brasov. Este orasul din care nu voi pleca niciodata !

 • Cristiana
  April 18, 2015 - 10:33 pm | Permalink

  CLAR este ca nu ai invatat nimic, iar de vazut ai vazut mult prea putin din ce merita vazut in Brasov.Mai mult decat atat ai ramas la mentalitatea ta de sudist ( si nu o spun ca pe o jignire…desi acolo bat, dar numai ca mecanism de aparare deoarece pentru un brasovean autentic cateva puncte enumerate de tine sunt o insulta).
  Apusul e superb la Brasov, iar daca in 10 ani nu ai gasit nici un loc din sutele de locuri in care ai putea sa il “savurezi” inseamna ca nu stii cum arata un apus.
  Nu suntem lenti ci doar nu ne pripim in concluzii si ne place sa ne bucuram pe indelete de lucrurile de calitate-ca apusul !!
  Nu stiu la nivelul carei capitale te raportezi tu, dar daca vorbesti de Bucuresti atunci ne bucuram cu totii (brasovenii) ca suntem departe de asa ceva.
  La Brasov lumea prefera sa merga pe jos decat sa ia taxiul. Iar SPORT pentru noi inseamna sa te misti tu, nu sa stai si sa strigi la altii in timp ce spargi seminte.Daca judeci asa o sa vezi ca lumea la Brasov merge cu bicicleta prin oras si prin paduri, ca alearga la maraton si merge la ski iarna (nu la biliard cum crezi tu).
  Localurile au farmec aparte, accentul punandu-se pe simplitate si pe companie.
  Aaa…si Brasovul era la fel de frumos si in 2000 ,2003 sau 2006.Crede-ma!! eram aici !
  Daca vrei sa “simti” acest oras fa apel la cei care ti-l pot arata si care il apreciaza ( brasoveni si nu numai, pt ca sunt multi care inteleg Brasovul desi nu sunt nascuti sau nu locuiesc aici) .
  Evident singur nu te descurci deloc!

  • meow
   October 7, 2015 - 9:00 pm | Permalink

   Cel mai bun comentariu! Cu stima, un brasovean.

 • Bogdan
  April 21, 2015 - 4:18 pm | Permalink

  Eu stau in Brasov si ii urasc din suflet pe maghiari !

  • meow
   October 7, 2015 - 8:59 pm | Permalink

   Hey non-brasovean, mincinosule!

 • Ovidiu ilinca
  July 15, 2015 - 9:33 pm | Permalink

  Frumos! Felicitări. Impresionant, sensibil și realist.
  Bravo.

 • remus turcu
  August 1, 2015 - 11:55 am | Permalink

  Foarte frumoasa descriere a orasului.dupa atat de multe comentarii nu ma asteptam la asa un succes si asa multe raspunsuri.o idee as dori ,podul din kreiter spre triaj are panorama frumoasa cu muntii si de asemenea un apus frumos,la fel si un rasarit superb.pe drumul spre tarlungeni ,la Izvor privind spre oras din nou o priveliste superba a Bucegilor ca printr o fereastra formata de Piatra Mare si Postavarul!faptul ca ai dedicat timp si pasiune ,observand si descoperind trairi merita un Multumim Mare!

 • liana_mic
  December 29, 2015 - 9:05 pm | Permalink

  Foarte frumos subiectul, excelenta scriitura!

 • Cristea
  February 14, 2016 - 1:02 pm | Permalink

  Felicitări despre introducerea in viata din Brasov.
  Eu voi deveni cat de curând oficial brasovean cu acte , bucureștean de fel.
  Exista câteva persoane care contesta cel exprimate de ploieștean , dar surprinzător nemultumiți nu au nume , eventual nume false , …..dar cu o adevarata tipologie umană nu au curajul si nici talentul sa contrazică ….ci spun sa pleci ?!? ….cred ca sunt niște ” triști ” cu o copilărie trista…..dar poate o se le treacă.
  Sa fiți iubiți , cum ne lasă sa înțelegem Sfântul Valentin☘☘☘☘☘

 • LEX
  July 1, 2016 - 1:56 pm | Permalink

  Un articol foarte frumos,păcat ca la un articol scris dintr-un punct de vedere …neutru….apar și cârcotașii de serviciu.Ideea este ca avem o țara frumoasa,un cadru natural deosebit……dar populata de inculți,cârcotași,maneliști,țărani de oraș etc
  Când am plecat din Romania cu 26 de ani în urma,țara era plina de frustrat. Dupa 26 de ani,numărul lor s-a triplat……

 • Comentează

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Current day month ye@r *