Tour de France – lecție de marketing sportiv

Mereu când îi aud pe “investitorii” de la noi că ei nu scot bani dintr-un sport care strânge, uneori inexplicabil, câteva milioane de telespectatori în fața TV-urilor și alte câteva mii pe lună pe stadioane, mă gândesc oare cum reușește un sport de nișă precum ciclismul să producă atâția bani, an de an.

Într-o competiție în care ai mare noroc dacă vei vedea un ciclist la mai puțin de 3 m de tine, pentru câteva secunde.

Da, Turul Franței este o competiție de tradiție, cu ceva istorie în spate. Dar tradiția nu e un sponsor.

De fapt, tactica celor din Le Tour este mult mai pragmatică. Au aranjat în jurul evenimentului sportiv un spectacol publicitar care aduce bani. Targetul este format din cei 12 milioane de spectatori care se află pe traseu pe tot parcursul turului. În fiecare etapă, caravana publicitară anticipează dorința spectatorilor de a sărbători. Căci pentru fiecare localitate prin care trece turul, este prilej de mândrie și de sărbătoare. Caravana nu face decât să “speculeze” această mândrie.

36 de branduri, 14,5 milioane de materiale promoționale date cadou. Sumele vehiculate a fi plătite de fiecare brand sunt între 200.000 și 500.000 de euro. Grosso modo – peste 12 milioane de euro venituri doar din caravană. În condițiile în care câștigătorul Turului Franței încasează 450.000 de euro la final (de la sponsorul Tricoului Galben), plus alte bonusuri mărunte (360 euro în fiecare zi în care poartă tricoul).

Am putea crede că asta e o formă oarecum primitivă de marketing. Un fel de bâlci. E adevărat că oamenii se strâng în marile etape ale turului (cățărările mitice) chiar ca la o serbare câmpenească. Vin cu câteva zile înainte, cu rulote și corturi. Într-un sondaj al oficialilor, 47% dintre spectatori sunt prezenți pe treseu în primul rând pentru caravana Turului Franței. 

Iar aceasta se întinde pe 13 km și, dacă stai pe loc, vor trece mașini prin fața ta timp de 36 de minute.

Și asta nu face parte din spectacolul mediatic; deci se pot face bani și fără televiziuni. Care nu aveau cum să lipsească din Le Tour: 85 sunt prezente, din care 60 transmit live competiția. În 190 de țări. 7 elicoptere transformă această transmisie într-un show turistic unic.

Pentru că Turul Franței este (și) un show turistic. 21 de milioane de lire sterline ar fi cheltuit autoritățile din UK ca primele 3 etape din tur să fie găzduite de ei. Din care vreo 10 milioane s-ar fi dus direct în conturile organizatorilor turului (ca o comparație, autoritățile din Irlanda de Nord au cheltuit oficial 4,2 milioane de lire pentru prima etapa din Il Giro).

Uneori chiar nu trebuie să reinventezi ceea ce alții fac de zeci de ani. Poate că nici caravana nu a avut mare succes prima oară, acum mai bine de 80 de ani, dar măcar au început de undeva. Au înțeles că sportul trebuie să producă bani și să fie o sărbătoare. Pentru companii, pentru spectatori și telespectatori.

poze de aici si aici

surse informații: letour.com, essex.gov.uk, sportsbusiness.ro, bbc.comtaxpayersalliance.com

 

 

 

 

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *