Cât de căutate sunt de fapt facultățile căutate?

4.3

La ce fel de știri să încadrăm refuzul a cel puțin 20.000 de elevi (din 200.000) de a se înscrie la examenul de bacalaureat din acest an? La știri bune sau rele?

Aș înclina către prima variantă: acești 20.000 de oameni sunt la fel de slab pregătiți ca cei care au picat anii trecuți. Dar, spre deosebire de aceia, le-a pierit spiritul de aventurieri și nu și-au mai zis: “Haide să încerc și eu, poate pică ceva”. Veneau așadar cu premisa de a fura. Este instinctul celui care se duce by default cu plicul de bani la funcționar ca să rezolve o treabă, fără să presupună că s-ar putea rezolva și altcumva. Ei au făcut anul acesta primul pas către normalitate: sunt descurajați de la furt. Abia la 4 ani după primul experiment cu camere în clasele de examen.

Și 20.000 e încă puțin dacă e să ne gândim că anii trecuți în jur de 50% au picat examenul. O parte dintre acești 20.000 n-or să se mai înscrie niciodată pentru bac. Vestea bună este că parte dintre aceștia vor alege  “facultatea” cu cel mai mare potențial din viitorul apropiat și chiar mai îndepărtat: meseria!

Vor fi forțați să învețe o meserie și își vor da seama că bacalaureatul pentru ei este (și a fost) de fapt inutil. În schimb, aportul lor pe piața muncii va fi cu adevărat valoros pentru că vor umple un gol pe piața construcțiilor, în sectorul manufacturier, în HoReCa sau alte astfel de domenii cu o creștere limitată în prezent și din cauza lipsei de forță de muncă pregătită.

Într-un articol care a circulat zilele trecute pe social media se observă clar tendința de gândire pe termen scurt care ne caracterizează prea des. Îmi aduc aminte  ce se spunea în anul în care am fost eu admis la facultate: care era considerată cel mai de viitor sector? calculatoare (confirmat) și Științe Economice. Iar cea mai “hulită” – ingineria (de aproape orice fel).

Rezultatul îl putem vedea de câțiva ani în piață: deficit de ingineri, atât ca număr, dar și ca valoare (se intra foarte ușor la facultățile tehnice). În schimb, multitudine de economiști, care fac de toate și nimic.

Aflăm din articolul sus-amintit că absolvenții de la Marketing, Managementul Afacerilor și Relațiile Publice ar fi cei mai puțin căutați. Poate chiar așa e. În prezent. Dar peste 6-7 ani ce va fi? Chiar dacă economia are creșteri infime, inevitabil se vor dezvolta 2 sectoare:

  • serviciile (inclusiv cele pentru companii)
  • IMM-urile

Peste 6-7 ani aceste companii mici vor urla după un specialist în PR, altul decât reconvertit din jurnalism. Se vor plânge (deja se plâng) că nu au clienți și își vor pune secretara să facă marketing.

Vă închipuiți în schimb ce luptă va fi printre absolvenții de politehnică, care vor concura cu zecile de specialiști cu experiență care fac parte din generația contemporană cu noi.

Dacă vrei să te axezi pe un domeniu cu potențial nu te uita doar la ce se întâmplă în prezent. Întreabă despre ce s-a întâmplat anii trecuți și ce va fi în viitor (4-8 ani). Dar indiferent de estimarea ta, lipsa de pregătire  (chiar și teoretică) și de activitate în timpul facultății (internship, voluntariat, asociații) te va exclude din piața muncii. Nu pentru că nu ai avea căutare, ci pentru că nu performezi.

foto de aici

 

 

Comentează

Your email address will not be published. Required fields are marked *