Recomandări din offline #13

N-am mai scris de multișor pe blog și n-am mai recomandat și mai de mult lucruri interesante din afara internetului. O să-mi îndrept atenția – așa cum o fac de obicei – către filme mișto dar nu foarte cunoscute, mâncăruri pentru care merită să bălești, cărți de văzut, locuri de citit (sic), chestii de mirosit.

1. Nu mă atrag filmele de Crăciun în mod special. Deși am o plăcere aproape perversă de a mă uita la Home Alone 1 în fiecare an, majoritatea filmelor de Crăciun mi se par false și lipsite de substanță. Nu e cazul clasicului dar puțin cunoscutului (la noi) A Christmas Story. Cred că fiecare american al acelei generații se vizualizează în acest film, așa cum și eu am observat anumite lucruri definitorii pentru copilăria noastră.

A Christmas Story este un film de Crăciun pentru părinți, care nu crează mari așteptări dar surprinde exact cât trebuie. Toate ca toate, dar sfârșitul este apoteotic, țin minte că am râs isteric la prima vizionare.


2. Cherry Jubile intră în categoria deserturilor atât de dulci încât te ustură pe gât.  Este spectaculos dacă este preparat lângă tine și foarte gustos dacă înghețata este de calitate și de vanilie. Știu că e greu să renunți la papanași și clătite la desert (singurele opțiuni din majoritatea restaurantelor) dar te asigur că merită.

3. Trei într-o barcă (fără a mai socoti și câinele) este o carte scrisă de Jerome K. Jerome amuzantă și ușor de citit, imposibil de lăsat din mână până la final. Acțiunea curge lin, umorul se transformă clar în satiră și dacă ești adeptul glumelor englezești n-ai cum să nu citești romanul.

4. The Descendants  este genul de film despre care știi că este făcut după o carte. Sau după care trebuie făcută o carte. Kaui Hart Hemmings este autorul cărții pe care nu am citit-o dar, despre care știu că a avut un succes nebun în librării. Filmul conține multă substanță, este comedie și dramă în același timp, cu un George Clooney de zile mari. Unul dintre filmele care m-au surprins și impresionat în mod plăcut, care nu beneficiază de multă reclamă (doar nu este cu super-eroi) dar din care poți învăța lucruri serioase puse bine în scenă.

5. Garam Masala, faimosul condiment indian, este atât de dominant în gust și miros, încât îl vei ține minte și îl vei recunoaște la orice târg de condimente indian. Conține, printre altele, scorțișoară, nucșoară, cardamon și merge cu cărnuri grele făcute sângeriu și/sau ciuperci cărnoase lăsate întregi (champignion).

6. Tot la capitolul mâncăruri și TV, îmi place pe Digi Life emisiunea Delicii culinare scandinave. Nu-mi plac mâncărurile dulci și grețoase, dar recunosc că am o slăbiciune pentru bucătăria nordică încercată rar. Nordicii pun țelină (napi) în absolut orice, mănâncă pâine (nordică) cu unt înainte de fiecare masă serioasă, folosesc maioneză în loc de borș sau lămâie, zahar brun în loc de sare, iar sosul de bere merge peste aproape orice. Ei nu cunosc puiul, înobilează porcul și vânatul și mai sparg un mit legat de bucătăria românească: nu sunt românii cei care mănâncă cel mai gras; nici pe departe.

Pe lângă deliciile prezentate, spectaculoase sunt și peisajele în care se gătește, întotdeauna afară, chiar și la -15 grade.

One comment

  • December 22, 2013 - 11:41 am | Permalink

    :)) M-a distrat sa regasesc la punctul 1 acelasi incipit cu care am deschis si eu un articol pe blog mai demulticel: http://danailie2004.blogspot.ro/2012/12/filmele-craciunului-meu-2012.html

    A, si si mie imi place emisiunea cu Delicii culinare scandinave. Ma uit cu maica-mea, care e mereu impresionata de faptul ca nu-i ingheata mainile prezentatoarei cand gateste. 😛

  • Comentează

    Your email address will not be published. Required fields are marked *