Nu sunt specialist in social media. Nu am fost şi nici nu am pretins că sunt. Nu ezit să dau sfaturi de bun simţ, fără să garantez, din propria experienţă, pentru firmele, prietenii și cunoștințele la care sau cu care am lucrat. Dar sunt tentat să renunţ şi la asta.
Una dintre cărţile pe care le respect şi care m-au învăţat multe, BuzzMarketing (Mark Hughes) descrie cele 6 butoane care trezesc rumoarea:
- tabu
- ciudat
- scandalos
- amuzant
- remarcabil
- secretele (păstrate sau dezvăluite)
În social media toată lumea este în goană după like-uri şi share-uri. Şi pentru a le obţine dezvăluie secrete, sunt scandaloşi, prezintă lucuri remarcabile. E un adevărat spectacol.
Ce omite însă cartea să spună: Cu cât te chinui mai mult să faci un buzz (să aduni like-uri, fani) cu atât şansele de reuşită sunt mai mici.
Fă cunoştinţă cel de-al 7-lea buton al rumorii: naturaleţea. Mie îmi mai place să-i zic şi nimereală. Adică ceea ce specialiştii în social media nu pot avea din start. Pentru că ei se chinuie să fie plăcuţi, să adune prieteni şi fani.
Da, bineînţeles că poţi strânge un milion de like-uri fără să fii natural. Brandurile cu cele mai multe like-uri sunt cele cu istorie şi cu fani adevăraţi cu mult înainte ca Facebook să apară: Coca Cola, Disney, MTV, Starbucks, Red Bull ş.a..
Dar pentru a fi plăcut cu adevărat, pentru a lega o relaţie sinceră cu persoana de la celălalt capăt al mousului, fii natural şi lasă lucrurile să decurgă de la sine. Fă-ţi treaba bine, fii tu însuţi şi nu te lăsa sedus de mirajul milionului de fani.
Mai bine 300 de prieteni sinceri, decât un milion de fani de conjunctură. Cei 300 nu te vor lăsa să dai faliment, în timp ce restul nici nu vor şti dacă mai exişti sau nu.